Asllani inför EM-rysaren: "Jag är mer än redo"

Kosovare Asllani sökte sig bort från såväl rampljuset som landslagets träningar. De senaste dagarna har lagkaptenen tagit extra hand om kropp och knopp – allt för att komma så förberedd som möjligt till EM-semifinalen mot England. –Jag är "fit" och redo för matchen, mer än redo, säger hon.

Kosovare Asllani.

Kosovare Asllani.

Foto: Adam Ihse / TT

Fotboll2022-07-25 19:10

Efter segern mot Belgien gjorde Asllani inga intervjuer. Anledningen var att hon kände sig både fysiskt och psykiskt trött. Fram till måndagens träning valde hon i flera dagar att avstå de frivilliga kollektiva träningarna.

– Man spelar varenda minut och tömmer sig totalt under ett mästerskap. Jag hade en dipp efter matchen men lyssnade på min kropp. Det är det viktigaste, säger hon.

Missar inte en semifinal

Inför tisdagskvällens semifinal på ett fullsatt Bramall Lane i Sheffield säger hon:

– England har spelat otrolig fotboll under turneringen. Vi kommer att möta ett fantastiskt lag. Vi har mött Brasilien på Maracanã (OS-semifinalen 2016). Det är en speciell känsla att komma in och möta en hemmanation. Vi vet att vi gör våra bästa matcher mot de bästa lagen, säger Asllani.

TT: Vad skulle krävas för att du inte skulle upp i en EM-semifinal?

– Oj. Otroligt mycket. Det hade krävts otroligt mycket. I morgon kommer kroppen vara mer än redo. Det är en semifinal. Vi är alla superladdade, säger Kosovare Asllani.

"Gör allt för varandra"

Försvarsklippan Magdalena Eriksson, till vardags i engelska mästarlaget Chelsea, känner till tisdagens semifinalmotståndare bättre än de flesta.

– Jag är imponerad av England hittills, det blir vår tuffaste match, men vi är så redo för matchen. Den här matchen har vi drömt om och vi ska göra allt för vinna matchen, säger Eriksson.

– Vi är redo att göra allt för varandra. Vi har erfarenhet men också en hunger att vinna, säger hon.

Spelformationer är ett ständigt återkommande tema på svenska presskonferenser och medietillfällen. Inför semifinalen är det kanske svårare än någonsin att gissa hur förbundskapten Peter Gerhardsson kommer att ställa upp sitt lag, mycket på grund av sjuka/skadade spelare som kanske åter är tillgängliga (Hanna Glas, Caroline Seger), formstarka ersättare som blivit svåra att peta (Amanda Ilestedt, Nathalie Björn) samt fortsatta frågetecken på grund av covid-19 (Jonna Andersson).

Varje svettdroppe ska ut

Men hur förbundskaptenen än väljer att formera laget, anmäler sig försvarsgeneral Eriksson som frivillig.

– Jag kommer göra det som Peter vill att vi ska göra, för det är han som bestämmer. Han har alltid en bra motivering för hur han väljer att spela, och än så länge har jag alltid köpt den. Det är jag säker på att jag kommer göra i morgon också. Vad han nu vill att vi ska göra så är vi hans soldater, vi är redo att ta oss an den här striden och göra allt vi bara kan, säger Magdalena Eriksson.

Kosovare Asllani, som bär kaptensbindeln när inte Caroline Seger kan spela, skickar samtidigt en hälsning till svenska fans på plats i Sheffield, liksom till dem som följer semifinaldramat i tv-soffan.

– Sitt bänkade i morgon, säger Asllani.

– Vi kommer alla lämna varje svettdroppe och varje procent av oss på planen. Det kommer att bli en fantastisk fotbollsmatch. Så sitt bänkade.

Fakta: Sveriges väg mot EM-final

Gruppspel:

9 juli: Nederländerna–Sverige, Bramall Lane i Sheffield: 1–1.

Svensk målskytt: Jonna Andersson.

13 juli: Sverige–Schweiz, Bramall Lane: 2–1.

Svenska målskyttar: Fridolina Rolfö, Hanna Bennison.

17 juli: Sverige–Portugal, Leigh Sports Village i Leigh: 5–0.

Svenska målskyttar: Filippa Angeldahl 2, Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, självmål.

Kvartsfinal:

22 juli: Sverige–Belgien, Leigh Sports Village: 1–0.

Svensk målskytt: Linda Sembrant.

Semifinaler:

26 juli: England–Sverige, Bramall Lane.

27 juli: Tyskland–Frankrike, Stadium MK i Milton Keynes.

Final: 31 juli, Wembley i London.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!