Asllani vet vad som krävs: "Eld under fötterna"

Kosovare Asllani vet vad som krävs för fortsatt EM-succé. ”Vi måste ha eld under fötterna”, säger hon.

Glada miner hos Kosovare Asllani på svenska träningen. LFC-bekantingen drabbades av ett par rejäla hostattacker, men försäkrade efteråt att hon var helt okej. "Ja, jag mår bra. Inga symton", säger hon.

Glada miner hos Kosovare Asllani på svenska träningen. LFC-bekantingen drabbades av ett par rejäla hostattacker, men försäkrade efteråt att hon var helt okej. "Ja, jag mår bra. Inga symton", säger hon.

Foto: Ludvig Thunman

Fotboll2022-07-20 21:27

Spelare kommer och går i världsfotbollen, men 32-åringen från Vimmerby och med mångårigt förflutet i Linköping FC består. I sommar väntar en flytt till italienska Milan och därmed har hon snart spelat i fyra av de allra största klubbarna i Europa med Paris SG, Manchester City och Real Madrid på cv-et sedan tidigare.

Nu mitt uppe i EM-slutspelet där det inför fredagens kvartsfinal mot Belgien handlat mycket om covidlarmet i svensktruppen. Hanna Glas och Emma Kullberg är bekräftat smittade och trion Jonna Andersson, Hanna Bennison och Jennifer Falk tränade inte på onsdagen på grund av ”sjukdomssymtom”.

Kosovare Asllani verkade dock inte överdrivet orolig på pressträffen efteråt.

– Man tycker synd om dem som har drabbats. Vi är människor, fotbollen och mästerskap betyder så mycket och det är klart att det finns en oro för att bli smittad. Vissa kanske mer än andra. Det är sådana här matcher som är allra roligast att spela. Vi försöker ha koll på det mesta, men kan inte styra över allt.

– Frågan är om inte vi har stramat åt det mest av alla. Jag ser på sociala medier hur andra landslag är ute på Londons gator och härjar utan masker. Det tycker jag är en risk. Vi håller oss här och det är svårt att säga att vi kunde göra något bättre än vad vi har gjort. 

Som offensiv kreatör har Kosovare Asllani varit Sveriges kanske bästa spelare så här långt. Nu står skrällaget Belgien i vägen för en riktig stormatch i semifinalen. Ett fysiskt och storväxt lag, med bland andra Justine Vanhaevermaet, 185 centimeter, på mittfältet.

– För mig spelar det ingen roll hur långa de är. Det är hur kvicka de är. Haha. Så det är inget jag tänker på, säger blågula stjärnan.

Vad behöver ni göra?

– Få fart på passningsspelet och hota mycket i djupled. Det är få lag i världen som slår oss om vi får fart på bollen där. Vi är också ett av de mest fysiska landslagen och vet att vi ofta brukar bryta ned motståndet i andra halvlek. 

Det måste vara skönt att ha med sig. 

– Ja, när det gäller löpvilja kan vi inte hålla igen. Vi måste ha eld under fötterna hela tiden.

Sverige har inte mött Belgien sedan 2009 och...ja, Asllani var med redan då. Fast det minns hon inget av.

– Vi har ett fantastiskt analysteam och kommer att få veta det vi behöver. Jag lyssnar på mötena, men är ingen sån som...jag är en kreativ spelare så jag vill inte veta exakt. Jag går mycket på känslan därute, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!