Asllani om att lämna Vimmerby

Inför VM i Frankrike avbildades Kosovare Asllani som staty, som placerades på hennes egen court. Nu har den lämnat Vimmerby. "Jag är stolt både över statyn och courten", säger världsstjärnan när vi pratar med henne.

Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och Caroline Seger blev alla avbildade som statyer inför VM.

Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och Caroline Seger blev alla avbildade som statyer inför VM.

Foto: Arkivfoto

Fotboll2019-08-30 15:46

I flera månader har "Kosse" haft en egen staty vid Asllani Court i Vimmerby. Bakgrunden var att hon och hennes tre landslagskollegor Nilla Fisher, Caroline Seger och Hedvig Lindahl, skulle öka intresset och synligheten för damfotboll. Projektet där fotbollförbundet samarbetar med Coca-Cola är kallat Football forevher.

– Det var hedrande att jag fick en staty och extra roligt att den placerades i Vimmerby. Det har varit jätteviktigt för svensk damfotboll att vi exponeras på det här sättet, då vi jobbar så hårt för ett jämställt fotbollssverige.

Vad har du mött för reaktioner?

– Vi har fått väldigt mycket positivt gensvar och det behövs verkligen förebilder för unga tjejer och killar. Vi visar att även de kan nå sina drömmar de bär på.

I dagarna flyttades så statyn, till Jordbro.

Var vill du att den placeras i framtiden?

– Jag vill att Vimmerby kommun ansöker om att den ska finnas kvar i Vimmerby, men vi får se var den hamnar.

Just nu laddar Kosovare inför EM-premiären mot Lettland i början av nästa vecka. Det är en något stukad Asllani som ser fram mot matchen.

– Jag bröt tummen på ena handen och sen har jag ligamentskador på den andra. Och det är det som gör ondast.

Hur är din status nu?

– Jag tränade för fullt idag och det ska inte vara några problem inför premiären, säger "Kosse".

Vimmerbytjejen hade ett fantastiskt VM och var en av turneringens allra främsta spelare.

Vad har ni fått för mottagande efter VM?

– Det har varit otroligt. Det hände mycket under VM. Folk har verkligen fått upp ögonen för damfotboll. Vi har nått en annan nivå och statusen är högre.

– Vi har fått sån feedback, inte minst när vi firades på Götaplatsen. Vi märker också att fler ungdomar börjat spela efter vår framgång i VM och när unga firar mål så tar de efter våra målgester. Så har det inte varit tidigare. Vi har nått en ny publik.

Hur trivs du i din nya klubb i Madrid?

– Jag har haft en bra första tid i Madrid. Det är mycket nytt och det ska bli spännande att vara med på den här resan. Sedan behöver vi få in lite mer nytt i laget.

Din moderklubb Vimmerby fightas för nytt kontrakt i division ett. Har du något att säga till dem inför avslutningen?

– Jag önskar dem lycka till och hoppas de klarar av det. Det är starkt av Vimmerby att spela så högt upp i seriesystemet.

Så här säger Frida Keane på Coca-Cola Company om satsningen som gjorts:

– Det har varit en ynnest att jobba med de här fyra spelarna och personerna. De är fantastiska förebilder för så många och det har slagit mig hur mycket de engagerar människor på olika sätt.

– Jag tror att bilden av damfotboll har förändrats efter VM. De här fyra har också varit väldigt viktiga i jämställdhetsdebatten. De har på ett självklart sätt under lång tid uttryckt sin ståndpunkt utan att vara för mycket och de har verkligen gett avtryck på ett positivt sätt.

Var kommer statyerna att placeras framöver?

– Det vet vi inte riktigt än. Det finns lite olika spår och vi har fått intressanta förfrågningar. Nu kommer våra medarbetare att se dem och få njuta av dem ett tag, sedan får vi se.

Kosovare Asllani vill se att hennes staty helst blir kvar i Vimmerby.
Kosovare Asllani vill se att hennes staty helst blir kvar i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om