Asllani: Real tvingade mig att spela skadad

Kosovare Asllani har gjort klart med en ny klubb. Och öppnar samtidigt upp om den mindre mardröm hon upplevde under sista sĂ€songen i Real Madrid. Bland annat ska hon ha tvingats spela trots skada. –I slutĂ€ndan var jag var tvungen att lĂ€mna om jag ville ha en lĂ€ngre karriĂ€r., sĂ€ger den svenska landslagsmittfĂ€ltaren.

Kosovare Asllani gÄr till hÄrd attack mot tidigare klubben Real Madrid.

Kosovare Asllani gÄr till hÄrd attack mot tidigare klubben Real Madrid.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll2022-06-23 17:08

Hon var ett av de stora affischnamnen nÀr Real Madrid presenterade sitt nystartade damlag för ett par Är sedan. Men efter tre Är i klubben bestÀmde sig Kosovare Asllani för att efter den gÄngna sÀsongen lÀmna den spanska huvudstaden.

NĂ€r hon nyligen gjorde klart med ny klubb – kontraktet ska offentliggöras före fotbolls-EM i juli – var det en sak som stod högt pĂ„ 32-Ă„ringens kravlista: att det Ă€r lagets lĂ€kare som avgör om en spelare Ă€r redo för match eller inte.

– Det var en av de första frĂ„gorna som jag stĂ€llde. SĂ„ jag hoppas att det var Ă€rliga svar. De sade att det Ă€r det medicinska teamet som bestĂ€mmer, sĂ€ger Kosovare Asllani.

OhÀlsosam miljö

ÖnskemĂ„let Ă€r lĂ€tt att förstĂ„ efter att ha hört Asllanis berĂ€ttelse om tiden i Real Madrid. Hennes favoritklubb sedan barnsben Ă€r ingen vidare plats för en fotbollsspelare, om man fĂ„r tro den svenska mittfĂ€ltsstjĂ€rnan.

– Det har skapats en kultur i klubben som jag skulle kalla ohĂ€lsosam för spelare att vara i. Jag har bland annat nĂ€stan blivit tvingad att spela skadad. Ledarteamet har inte lyssnat pĂ„ det medicinska teamet, sĂ€ger Asllani.

– Det har blivit en vĂ€ldigt ohĂ€lsosam och farlig miljö för spelare att vara i. SĂ„ jag tror att det Ă€r viktigt för mig att prata eftersom att ingen annan har gjort det, om man vill fĂ„ till en förĂ€ndring.

"Klubben Àr i fel hÀnder"

Problemen har funnits Ă€nda sedan hon kom till klubben. Redan efter sĂ€songen 2020–2021 funderade hon pĂ„ att lĂ€mna, men valde dĂ„ att ge Real Madrid en sista chans. Men utan nĂ„gon upplevd förbĂ€ttring.

– Man vĂ€grar att lyssna pĂ„ det medicinska teamet, och pĂ„ oss spelare. Det Ă€r ingen tillfĂ€llighet att jag var skadad dĂ€r och fick bakslag, eftersom man hela tiden blir pushad till att spela skadad eller sjuk. Det Ă€r ingen hĂ€lsosam miljö, och jag tycker att klubben, som jag bryr mig otroligt mycket om, befinner sig i fel hĂ€nder.

Landslagskollegan Sofia Jakobsson, som lĂ€mnade Real Madrid förra sommaren, kĂ€nner igen Asllanis bild av klubben. Även om hon höll sig skadefri under Real-sejouren och dĂ€rför inte blev direkt drabbad.

– Men jag har vĂ€l sett vad som hĂ€nt runt omkring. Jag var ju inte i Real Madrid under det senaste Ă„ret och de har ju bytt trĂ€nare. Men jag kan absolut hĂ„lla med, och att jag har sett vad som pĂ„gĂ„tt under min tid ocksĂ„, sĂ€ger Jakobsson.

– Man hade kanske högre förvĂ€ntningar och hoppades att man tar hand om de spelare man har och vill att de ska vara skadefria och kunna prestera pĂ„ den absoluta toppen och kunna vara hundra procent inför matcher, i stĂ€llet för att man ska vara halvskadad och spela eller tvingas spela.

Kan vara utbrett problem

Kosovare Asllani tror dock inte att problemet Àr isolerat till Real Madrid.

– Jag tror inte att det Ă€r den enda klubben dĂ€r trĂ€narna kör över det medicinska teamet, jag tror att det Ă€r en miljö som skapas av att man bara vill ha resultat, sĂ€ger Asllani.

– Det Ă€r mĂ„nga som vĂ€ljer att köra över det medicinska teamet för att de ser oss spelare som produkter och inte som mĂ€nniskor och spelare som ska ha lĂ„nga karriĂ€rer. Man vill ha resultat nu, nu, nu. Det gĂ„r ut över spelarnas hĂ€lsa.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!