Asllanis sköna straffmål – men håller foten?

Kosovare Asllani slog in straffen som säkrade OS-semifinal mot Australien i Yokohama. Med minuter kvar haltade hon av kvartsfinalen. Hur illa är det? –Jag hoppas att det inte ska vara någon fara. Vi får se, säger Asllani efter 3–1-segern mot Japan.

Straffskytt till 3–1, men Kosovare Asllani vrickade högerfoten i slutet av kvartsfinalen mot Japan.

Fotboll2021-07-30 15:00

Det sena bytet verkade först vara av taktisk, tidsfördröjande karaktär, men snabbt sjönk veteranen ned på gräset och fick högerfoten nedkyld med is och bandagerad.

När hon kom haltade till den mixade zonen kort senare kunde hon inte ge ett klarläggande svar på om hon kan spela mot Australien på måndag

– Jag fick en lite vrickning i slutet av matchen. Vi ska kolla på det sedan, säger hon.

De rappa, tekniska japanskorna gjorde vad de kunde för att få till en kvittering efter Stina Blackstenius 2–1 i början av andra halvlek. En fotboll utan det tekniska hjälpmedlet VAR hade gett dem en gyllene möjlighet när domaren Lucila Vegenas blåste för straff.

VAR på svensk sida

Men mexikanskan sprang – inte minst efter svenska påpekanden – ut till tv-skärmen och tittade på situationen.

Och hon ändrade sig.

Det gjorde hon en gång till – och på nytt i svensk favör – på grund av Kosovare Asllani. Hennes avslut tog på Narumi Miuras ena näve. En utsträckt sådan. Vegenas friade först.

Då skrek Asllani:

– Check it out!

Vegenas lyssnade, blåste och pekade på straffpunkten. Asllani grundlurade Ayaka Yamashita. Japanskan gick åt ena hörnet, bollen åt det andra.

– Jag tar straffar i klubblaget. Det är klart att det är annorlunda i en pressad situation och i det läget i matchen, men jag försökte hålla mig lugn. Jag kollade på målvakten och hade självförtroendet att sätta dit den.

"Känner oss redo"

Om bara tre dagar väntar Australien – med svensken Tony Gustavsson som förbundskapten – på nytt. I gruppspelet fick Sverige jobba hårt för att vinna med 4–2.

– Det var en tuff, fysisk match mot dem senast. Men det ska bli kul, med att de har en svensk förbundskapten som är väldigt taktisk skicklig han också. Det kommer att bli en otroligt tuff match.

– Men de har några extra minuter i benen och vi känner oss mer än redo, säger Kosovare Asllani.

Efter Australiens dramatiska förlängningsseger (4–3) mot Storbritannien lägger flera australiskor favoritskapet på Sverige i semifinalen.

– Vi tar gärna på oss det. Vi vann ju senast så det är ganska självklart. Men det är ett av världens bästa landslag vi möter. Spelskickligt. Men vi vill gärna vinna igen.

TT: Vad tar ni med er från förra matchen till semifinalen?

– Det vore dumt av mig att säga det nu, när de har en svensk förbundskapten. Vi kommer att ha en bra taktik och vara mer än redo att möta dem igen.