Asllanis uppmaning: Öppna Friends igen

Över 30 000 blågula fans väntas heja fram Sveriges fotbollsdamer i kvällens EM-genrep mot Brasilien. Det får gärna bli en vana, säger mittfältsstjärnan Kosovare Asllani. –Jag vill att man öppnar Friends igen och igen och igen. Intresset finns, säger Asllani.

Kosovare Asllani under gårdagens träning på Friends arena.

Kosovare Asllani under gårdagens träning på Friends arena.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2022-06-28 05:30

I kväll klockan 18.30 inleds Sveriges sista test inför fotbolls-EM i England. Kosovare Asllani ser inte minst fram emot att spela inför ett mäktigt publiktryck.

Över 34 000 biljetter hade i går sålts till matchen, och damlandslagets tidigare rekord för antal åskådare på en hemmamatch (25 882) lär inte stå sig många timmar till.

Asllani blir extra taggad av att spela på Friends arena, utan att för den sakens skull förminska damlandslagets ordinarie nationalarena Gamla Ullevi.

– Det blir väldigt kul, och framför allt kul att spela i Stockholm. Jag tycker om Göteborg också, men Stockholm ligger bättre till geografiskt, det är lättare för fler att ta sig hit. Och speciellt när matcherna är på vardagar och på kvällstid. Det är kanske inte så lätt för folk att ta sig till Göteborg då, säger Asllani.

Kritiker kan hävda att damlandslaget vanligtvis haft svårt att ens sälja slut biljetterna på Gamla Ullevi. Men det behöver inte betyda att det inte finns tillräckligt med människor som vill gå på matcherna, tror Asllani.

– Intresset finns, det handlar bara om att våga öppna de här arenorna. Om vi har en arena som tar 10 000 och om vi alltid spelar på samma arena, så är det kanske inte alltid att vi säljer slut på den. Men om man öppnar en sådan här arena, som ligger bättre till geografiskt och tar större publik, så visar det sig som nu, att vi har sålt 34 000. Och jag hoppas på lite till ändå.

Bättre än 2019

Det nuvarande publikrekordet slogs när Sverige genrepade mot Tyskland inför VM 2019. Den gången slutade mästerskapssommaren sedan med ett brons. Nu kan det bli mer än så, tror den svenska lagkaptenen Caroline Seger.

– Vi har blivit några år klokare, och vi har spelare som har fått växa ännu mer och blivit ännu mer trygga i sina roller i landslaget. Det är ett lag som har vuxit från 2019, och jag hoppas att vi kan göra något riktigt bra här framöver, säger Seger.

Guide: Sverige–Brasilien

Vad: Landskamp, Sveriges sista inför fotbolls-EM i England.

Var: Friends arena, Solna.

När: I kväll klockan 18.30.

Tv/radio: SVT2, SVT Play och Radiosporten.

Motståndet: Sveriges tidigare förbundskapten Pia Sundhage och hennes Brasilien står för motståndet när det svenska damlandslaget ska vässa formen inför EM nästa månad. Brasilien, rankat nia i världen, blir en tuff genomkörare för Peter Gerhardssons gäng. För Brasilien fungerar det samtidigt som genrep inför Copa América i juli.

Senaste mötet: OS-semifinalen i Rio de Janeiro 2016 är ett kärt minne för det svenska landslaget, då man säkrade en medalj, silver till slut, genom att slå ut hemmanationen efter straffar. Den gången var Pia Sundhage förbundskapten för Sverige.

Får vi se en svensk EM-elva?: Det är allt annat än säkert. De svenska spelarna har haft olika belastning under säsongen, vissa har inte spelat match på länge medan andra fortfarande har en del återhämtning kvar att göra. Det är inte förrän den 9 juli, datumet för EM-premiären mot Nederländerna, som alla ska vara helt redo.

Det är spelare som har känningar här och var, och de är på olika ställen i vår cykel. Allting är byggt för den 9 juli. Då ska vi vara på samma plats, men vägen dit ser lite olika ut, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.

Skadeläget: Förra veckans förläger i Båstad bjöd på småskavanker på spelare som Caroline Seger, Linda Sembrant (fotskador på båda) och Stina Blackstenius (muskelkänning). Alla tränade för fullt i går men de två förstnämnda lär inte spela 90 minuter mot Brasilien.

I Brasilien saknas storstjärnan och Sverigebekantingen Marta, som slet av korsbandet i ena knäet under våren och därför missar hela säsongen.

Sverige, tänkbar startelva (4–3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Amanda Nildén – Caroline Seger, Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl – Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Avbytare: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Jonna Andersson, Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Emma Kullberg, Hanna Bennison, Lina Hurtig, Sofia Jakobsson, Olivia Schough, Rebecka Blomqvist, Elin Rubensson.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Brasiliens trupp: Lorena (mv), Luciana (mv), Gabi Barbieri (mv), Rafaelle, Kathellen, Tainara, Thaís, Tamires, Fernanda, Letícia Santos, Luana, Duda Santos, Ary, Adriana, Kerolin, Angelina, Duda Sampaio, Gio, Bia Zaneratto, Debinha, Gabi Portilho, Geyse, Gabi Nunes.

Förbundskapten: Pia Sundhage

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!