Åtalade spelaren: "Har blivit dömd på förhand"

Den ex-allsvenske spelaren nekar till mutbrott och spelfusk. Han är kritisk till att ha blivit avstängd från att spela fotboll i hela världen trots att domen ännu inte har fallit. –Det känns som att jag är ett offer. Jag har blivit dömd på förhand, säger han i rättssalen.

Den åtalade ex-allsvenske spelaren på väg in rätten. Arkivbild.

Den åtalade ex-allsvenske spelaren på väg in rätten. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2021-05-19 15:15

Förhöret med den mutåtalade ex-allsvenske spelaren pågick i runt 50 minuter i tingsrättens sal 4. Spelaren nekar till att avsiktligt ha tagit ett gult kort i en allsvensk match våren 2019. De 300 000 kronor han fick insatt på sitt konto några dagar senare rörde sig om ett lån utan krav på en motprestation, hävdar han.

– Jag hade aldrig satt min karriär på spel för en sådan liten sak. Det är nonsens. Det var ett korrekt lån, säger fotbollsspelaren när han förhörs under den andra förhandlingsdagen i den stora matchfixningshärvan.

"Jag är ett offer"

Han har livnärt sig på fotbollen i cirka tio år, men just nu kan han inte spela fotboll alls. I mitten av februari stängde Internationella fotbollsförbundet (Fifa) av honom från all idrottsutövning i hela världen. Innan dess hade Svenska fotbollförbundet utfärdat samma avstängning i Sverige.

– Jag bad väldigt snällt om att vänta till domen, men de (fotbollsförbundet) skickade det till Fifa. Det känns som att jag är ett offer. Jag har blivit dömd på förhand, säger spelaren, som vid tillfället för avstängningen tillhörde en utländsk klubb.

Under sin karriär har elitspelaren tjänat mycket pengar, men han har inga sparpengar på banken. Allt har försvunnit på grund av ett omfattande spelmissbruk, främst på tennis och basket, enligt honom själv.

– Jag kan öppet säga att jag har haft ett missbruk. Det är inget jag är stolt över, men det är sant. Har man förlorat så mycket pengar måste det ses som ett missbruk.

Det var spelmissbruket som gjorde att han ville låna 300 000 kronor och åklagaren Staffan Edlund frågar vad som hände med de pengarna.

– Det minns jag inte riktigt, men jag minns att jag spelade bort en hel del.

Ränta på 100 000 kronor

Han har ingen förklaring till varför över 30 spelkonton – som går koppla till de två misstänkta matchfixarna och personer i deras närhet – helt plötsligt satsade pengar på att han skulle få en varning i matchen. Nettovinsten för samtliga konton blev drygt 190 000 kronor.

– Jag har ingen kommentar, jag har ingenting med det att göra.

Under hösten 2019 har spelaren betalt av lånet, men han hade även lovat att betala en ränta på 100 000 kronor.

– Det är inte första gången jag lånar pengar, och varje gång har jag betalat extra.

De båda åtalade matchfixarna – 31 och 34 år gamla – nekar till anklagelserna om givande av muta och spelfusk. Åklagaren lyfter fram sms-konversationer där spelaren pressas för att betala räntan och där hänvisar matchfixarna till en tredje person som "kokar" för att pengarna inte har kommit in.

– Det är en "hittepå-kille", säger 34-åringen när han förhörs i rätten.

– Om man säger att någon annan är inblandad kanske han (elitspelaren) ger dig det (pengarna) i stället för att spela bort det.

"En slump"

Det är 31-åringen som ska ha fört över de 300 000 kronorna till fotbollsspelaren. Pengar han dels ska ha haft själv och dels har fått låna av anhöriga, men det är först efter att den ex-allsvenske spelaren fått ett gult kort som pengarna börjar trilla in på det konto som används för transaktionen av lånet.

– Det är en slump, säger 31-åringen.

Både 31-åringen och 34-åringen framhåller att de satsar stora pengar varje dag på sport.

– Det händer ofta att jag spelar på gula kort, säger 31-åringen.

Rättegången fortsätter under måndag och fredag nästa vecka, och planeras att slutföras den 31 maj.

Fakta: De åtalade

Ex-allsvenske spelaren

Åtalad för tagande av muta och spelfusk. Drog i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 på sig ett gult kort. Några dagar innan matchen hade han skrivit på ett skuldbrev och ett par dagar efter matchen fick spelaren 300 000 kronor insatt på sitt konto. Över 30 spelkonton hade satsat pengar på att han skulle få ett gult kort, i vissa fall i kombination med ett resultat på en match i division 3.

Målvakten

En 34-årig man som är åtalad för tagande av muta och spelfusk. Är målvakt i en division 3-klubb och har sammanlagt tagit emot runt 45 000 kronor för att påverka utgången av sex seriematcher under säsongen 2019. Hävdade under den första rättegångsdagen att det rör sig om ett lån utan krav om motprestation, men säger att han inte återbetalat pengarna.

31-åringen

Åtalad för givande av muta och spelfusk. Ska ha betalt ut 300 000 kronor till den ex-allsvenske spelaren – något som åklagaren anser är en muta för att spelaren skulle få gult kort i den allsvenska matchen. Ska vid sex tillfällen ha betalat målvakten för att påverka utgången i sex division 3-matcher under säsongen 2019. Summorna varierar mellan 2 000 och 11 000 kronor – sammanlagt 44 500 kronor. En av matcherna har ingått i ett kombinationsspel med att den allsvenske spelaren skulle få en varning. Hävdar att han fått tillbaka pengarna av målvakten i kontanter.

34-åringen

Åtalad för givande av muta, alternativt medhjälp till samma brott, och spelfusk. Ska ha mutat den ex-allsvenske spelaren med 300 000 kronor för att ta ett kort alternativt ”med råd och dåd främjat gärningen”, enligt åtalet.

Samtliga nekar till brott.

Källor: Åtalet och förundersökningsprotokollet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!