Driftige August drömmer om en framtid inom fotbollen

En trasslig familjesituation tvingade August Storm att växa upp tidigt. Nu drömmer 16-åringen om en framtid inom fotbollen.

"Jag vill göra mamma stolt och ge henne ett bra liv efter allt hon gått igenom. Jag vill lyckas för hennes skull", säger August.

"Jag vill göra mamma stolt och ge henne ett bra liv efter allt hon gått igenom. Jag vill lyckas för hennes skull", säger August.

Foto: Lina Edgar

Fotboll2023-05-02 16:35

"Hejsan! Vore det inte kul om vi som bor här i Kisa började ta hjälp av varandra lite oftare? Alltså grannar emellan."

Så börjar Facebook-inlägget som 16-årige August Storm publicerade tidigare under våren med förhoppning att få lite extrajobb, och att framåt sommaren kunna fylla skollovet med mer än bara strandhäng och fotbollsträning. 

– Jag har inte sökt något sommarjobb eftersom väldigt mycket av min tid går åt till fotbollsträning, men jag tänkte att det är bra att visa att man finns tillgänglig för arbete ändå. Det skulle vara ett bra sätt för mig att kunna lägga upp tiden så att jag hinner med både arbete och träning.

– Än så länge har responsen inte varit särskilt stor, men jag hoppas kunna få lite jobb och uppdrag framöver.

August säger att han inte är rädd för att testa nya saker och tänker att han till exempel skulle kunna hjälpa till med trädgårdsarbete, hundpassning, flyttar och barnpassning.

– Jag har småsyskon, så jag tycker själv att jag har ganska bra hand med barn, säger han och ler.

undefined
August försöker hitta extrajobb där han bor via sociala medier .
undefined
Åtvidabergs FF:s hemmaplan Kopparvallen.

Till vardags går August i nian på Värgårdsskolan i Kisa och spelar fotboll i Kisa BK. Till hösten väntar fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg. Att han är driven och ambitiös är lätt att förstå, och han får ofta höra att han är mogen för sin ålder. Själv tror han det kan bero på att han har fått ta mycket ansvar för sina småsyskon kopplat till en trasslig familjesituation.

– Min mamma fick under en period flytta till ett skyddat boende på grund av en dålig relation. Det ledde till att jag fick ta ett större ansvar för mina syskon och se till att de hade det bra. Kanske gjorde det att jag fick lov att växa upp lite fortare.

Idag ligger familjeproblemen i det förflutna och August siktar framåt med tydliga mål. 

– Min stora dröm är att kunna livnära mig på fotboll i framtiden. 

Till hösten ansluter han till Åtvidaberg FF:s organisation, vars A-lag spelar i division ett. 

– Samtidigt ska jag studera på fotbollsgymnasiet där, förhoppningen är såklart att utvecklas så mycket det bara går.

undefined
"Jag vill göra mamma stolt och ge henne ett bra liv efter allt hon gått igenom. Jag vill lyckas för hennes skull", säger August.
undefined
Alberis Da Silva är tränare i Kisa BK och en av Augusts förebilder.

Vägen mot fotbollsdrömmen har dock inte varit helt spikrak, i vintras drabbades August av skador under några av sina träningar.

– Jag sträckte ljumsken två gånger och lider nu av ljumskbråck som måste opereras innan jag är på banan igen. Jag väntar på operationstid i detta nu, men jag hoppas kunna vara spelklar till Gothia Cup i mitten av juli åtminstone.

Var får du ditt driv ifrån?

– Jag har nog alltid varit en person som vill vara i rörelse och komma framåt, och jag har många förebilder. Alberis Da Silva, vår tränare i Kisa BK är en, men framförallt ser jag upp lite extra till min pappa. Han har alltid jobbat hårt, varit engagerad i fotbollen som tränare och har alltid ställt upp när jag behövt hjälp. Som liten ville jag bli som min pappa och nu vill jag göra honom stolt.

undefined
I höst börjar August fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg, men först väntar ett långt sommarlov som han hoppas kunna fylla med både jobb och fotbollsträning.
undefined
August är inte rädd för att testa nya saker.

August nämner även sin mamma och hennes roll i hans resa framåt.

– Jag har tänkt att jag vill göra mamma stolt och ge henne ett bra liv efter allt hon har gått igenom. Jag vill lyckas för hennes skull.

Känner du fler i din ålder som har samma tydliga mål och driv?

– Ja, absolut. Jag vet att många verkar ha fördomar om att ungdomar i min ålder är lata och bortskämda. Även om det säkert stämmer in på en del så vet jag att det finns många, som liksom jag, vill engagera sig och åstadkomma något större.

Fotnot: På söndag live-sänder vi division 3-derbyt mellan Kisa BK och Vimmerby IF. Avspark är 18:00!

Tre snabba med August

Vem är den bästa fotbollsspelaren?

– Lionel Messi, inget snack. De som säger Cristiano Ronaldo vet inte vad de pratar om.

Om du inte satsat på fotbollen, vad hade du gjort istället?

– Boxning gissningsvis. Jag har boxats en hel del och tycker att det är väldigt kul. Även innebandy, gymnastik och parkour är sporter jag fastnat för genom åren.

Var spelar du fotboll i framtiden?

– Det vore jättekul att spela utomlands. England hade varit väldigt trevligt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!