Augustinsson: Synd att jag inte får möta Messi

Från botten av tyska ligan till toppen av den spanska. Landslagsbacken Ludwig "Ludde" Augustinsson bytte upp sig rejält i somras när han skrev på för Sevilla. –Konkurrensen är stenhård men jag tror att det är något som kan lyfta mig som spelare, säger han.

Alexander Isak och Ludwig Augustinsson, landslagets två spelare med spansk arbetsgivare i klubbfotbollen.

Alexander Isak och Ludwig Augustinsson, landslagets två spelare med spansk arbetsgivare i klubbfotbollen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2021-09-01 10:06

Våren 2020 räddade han kvar Werder Bremen i högsta tyska ligan i ett rafflande kvalspel.

Ett år senare gick det inte.

Nedgången hade varit stadig bra länge på Weserstadion och Bremen rasade ut ur Bundesliga.

– Ett väldigt tråkigt avslut. Det var absolut inte så man ville lämna, men både klubben och jag kände att det var rätt. De fick en bra summa eftersom jag hade ett år kvar på kontraktet. Men det är klart att man hade velat undvika nedflyttning, säger vänsterbacken.

Tillbaka till Sevilla

I stället bar det av till Sevilla, staden där han så sent som i juni befann sig med landslaget – och var med om att sno en poäng i den mållösa EM-premiären.

För Augustinsson, 27, är Sevilla, fyra i La Liga i våras, en utmaning som heter duga. Klubben vill fajtas om ligatiteln och i höst väntar dessutom spel i Champions League. Sevilla är i samma grupp som Lille, Salzburg och Wolfsburg.

Intrycket hittills av Sevilla?

– Jättepositivt. Man märker att det är en storklubb, på nivån både på och utanför planen. Det är en stor och bra trupp med två spelare på varje position. Det är hård konkurrens, som det ska vara på den här nivån, säger Augustinsson.

Hittills har det inte blivit en enda spelminut tre omgångar in i ligan, men Augustinsson nådde dit han ville.

Ett steg han siktat på

– Sedan jag började jobba med Hasan (Cetinkaya, agenten), har målen varit att ta de här stegen, komma upp på den här hyllan. Drömmen har varit att komma till en klubb som spelar i toppen av sin liga. Sevilla har vunnit Europa League och spelat i Champions League.

Däremot beklagar han att Lionel Messi lämnat Barcelona och ligan.

– Jag har inte mött honom, så det var lite synd. Det får bli i Europa i stället. Det är tråkigt för ligan men kanske bra för oss att Barcelona blir lite sämre.

Som så många andra i landslaget vill han se ett landslag som vågar lite mer än i 0–0-matchen i Sevilla i EM i juni.

– Vi vill bli modigare, hålla i bollen mer mot de stora nationerna. Det vill vi utveckla för att ta nästa steg och bli ännu bättre. Det gäller att få ihop det och hitta balansen med det defensiva, den som varit vår styrka.

Kanske gav poängen i Sevilla landslaget ett mentalt övertag på Spanien.

– Om de har inställningen att vi är tråkiga att möta. Det kan också motivera dem att trycka till oss. Det är svårt att säga, säger Augustinsson.

Fakta: Kvalet till fotbolls-VM 2022

Sverige inledde VM-kvalet med att besegra Georgien (1–0) och Kosovo (3–0) i våras och ligger tvåa i gruppen, en poäng bakom Spanien som har en match mer spelad. Gruppsegraren går direkt till VM tillsammans med de nio andra europeiska gruppettorna. Tvåan går till playoff som spelas i mars 2022 där det ska fördelas ytterligare tre VM-platser.

VM spelas i Qatar och inleds den 21 november 2022. Finalen spelas den 18 december.

Sveriges VM-kvalschema:

2 september: Sverige–Spanien, 20.45.

8 september: Grekland–Sverige, 20.45.

9 oktober: Sverige–Kosovo, 18.00.

12 oktober: Sverige–Grekland, 20.45.

11 november: Georgien–Sverige, 18.00.

14 november: Spanien–Sverige, 20.45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!