Nu närmar sig avgörandet – seriefinal nästa utmaning för VIF

Ettan mot tåvan. Vimmerby IF mot Skultorps IF. En match av riktigt hög kaliber. Det blev en galen tillställning i vårmötet. Frågan är om vi får se något liknande igen? "Det gäller att inte vika ned sig", säger Pierre Brorsson, tränare i VIF inför lördagens bortamatch.

Frida Pöder toppar seriens skytteliga. I seriefinalen ställs hon mot tvåan på listan, Skultorps Matilda Andersson.

Frida Pöder toppar seriens skytteliga. I seriefinalen ställs hon mot tvåan på listan, Skultorps Matilda Andersson.

Foto: Meijer Media

Fotboll2024-09-13 15:45

För er som inte minns vårsäsongens möte kan vi säga att det svängde – rejält. 

Ledningen byttes fram och tillbaka mellan lagen under 90 spännande minuter. När matchen var över stod det 5–5 på resultattavlan. 

Det var då det. Nu ska VIF ut på vägarna och försöka hämta hem tre poäng istället för en. 

Det är riktigt tajt i toppen inför avslutningen. VIF är etta på 46 poäng, Skultorp tvåa på 45 poäng och Ulricehamn trea på 44 poäng. Något av lagen kommer spela division 1-fotboll nästa säsong. Frågan är om det inte krävs en seger denna omgång för VIF, som har det tuffaste spelschemat av lagen på pappret. 

– Det behöver inte avgöras i den här matchen. Även om vi har tuffa matcher kvar är det inte lätt för dem heller, säger Pierre Brorsson.

Skultorp kommer in i matchen med elva förlustfria matcher. Nio vinster och två oavgjorda.

– Vi hade också en lång svit men förlorade mot Ulricehamn för några veckor sedan. Desto fler vinster ju närmare kommer förlusten.

Och visst ligger det något i det. Vad kommer då krävas av detta VIF för att bryta motståndarnas trend?

– Det gäller att vi är med från start och ligger rätt i våra positioner. Vi kommer spela 4–4–2 och börja rätt lågt, för att känna på dem lite. Matchen spelas på naturgräs och det har vi inte gjort så mycket den här säsongen. Jag säger inte att planen är dålig, men vi är vana med att bollen rullar helt rakt. Det kan också påverka. 

På förhand är det en intressant tillställning. Inte bara för att det är en seriefinal, utan också för att seriens målgladaste lag (VIF, 64 mål) möter laget som släppt in minst mål (Skultorp, 14 mål). Och hela fem av deras insläppta kassar kom mot just VIF.

Det är även ett möte mellan seriens två skyttedrottningar. Frida Pöder leder skytteligan med 22 gjorda mål på 17 matcher. Matilda Andersson i Skultorp är tvåa, med 19 mål på 16 matcher. 

Frida Pöder är lyckligtvis tillgänglig för spel, vilket även resten av VIF-spelarna är.

– Det var lite oroligt i veckan med lite sjukdomar, men alla är tillgängliga nu och det känns bra.

Startelvan, VIF

Ida Nyman (målvakt), Naomi Guander, Saga Stejdahl, Molly Levin, Matilda Älvehag, Stina Kägu Bragsjö, Julia Rosin, Alicia Strand, Elin Lindquist, Sarah Falkevall, Frida Pöder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!