Bajen förlängde segersvit – fjärde raka nollan

Serieledande Hammarby ångar på i den damallsvenska tabelltoppen. På söndagen kom fjärde raka segern och fjärde raka nollan när Uppsala städades av med 2–0. Samtidigt tappade toppkonkurrenterna viktiga poäng i guldstriden.

Hammarby behåller greppet om serieledningen i damallsvenskan efter seger mot Uppsala. Arkivbild.

Hammarby behåller greppet om serieledningen i damallsvenskan efter seger mot Uppsala. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-10-01 14:57

Ledningsmålet kom efter 19 minuter när Matilda Vinberg nådde högst på ett välavvägt inlägg från Jonna Andersson. Det var ytterns sjunde mål för säsongen.

Ett Hammarby med mycket boll hade bud på flera mål, men ett lågt stående Uppsala lyckades länge stå emot. Det skulle dröja till matchminut 67 innan norskan Vilde Hasund, efter bara fyra minuter på planen, kunde peta in 2–0-målet.

Ellika Holmberg tog sig runt på kanten och hittade sånär in till Madeleine Janogy med en hård passning snett inåt bakåt. Uppsalaben hann emellertid emellan och bollen hamnade hos Hasund som lyckades tråckla in bollen mellan målvakten och stolpen.

Fyra vinster fyra nollor

Uppsala försökte trycka på för ett reduceringsmål, men Bajen bevakade sin ledning och enkelt kunde man hålla undan för tre nya poäng i tabelltoppen. Segern var serieledarens fjärde raka i damallsvenskan – med den imponerande målskillnaden 10–0.

– Vi har bra kontroll på det, men så länge det står 1–0 är det alltid lite oroligt. Vi spelar bra, har mycket energi och det är skönt när vi får in det andra målet, säger Jonna Andersson i Viaplays sändning.

Stockholmslaget har inte förlorat i damallsvenskan sedan den 14 maj. Man leder serien med 49 poäng efter 21 omgångar, tre poäng före Häcken som har en match mindre spelad. Hisingslaget gästar Norrköping på måndagskvällen.

"Otroligt spännande"

Bakom Häcken skuggar Linköping och Piteå, på 45 respektive 43 poäng, som båda åkte på uddamålsförluster. Linköping åkte till Vittsjö och förlorade med 1–2. Piteå gästade Örebro som knep en 1–0-seger.

– Det är otroligt spännande, det är så det ska vara. Nu är det skönt att vi inledde den här omgången med tre poäng, säger Hammarbys landslagsstjärna Jonna Andersson om toppstriden som nu går in i sitt slutskede.

I söndagens övriga damallsvenska matcher bjöd Djurgården på ett ovanligt målfyrverkeri när man slog bottenlaget Kalmar med 4–0 medan mötet mellan Brommapojkarna och Kristianstad slutade mållös.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!