"Bajen" krossade Djurgården – Janogy matchhjälte

Hammarby besegrade Djurgården med 3–0 i damallsvenskans Stockholmsderby. Stor matchhjälte blev Madelen Janogy med två mål. –Vi går ut och gör det vi ska, vi tror på det och jobbar stenhårt i 90 minuter, säger Janogy i Viaplay.

Hammarbys Madelen Janogy sänkte Djurgården med dubbla mål i Stockholmsderbyt.

Fotboll2022-08-21 15:07

Stockholmsderbyt på Tele2 arena mellan Hammarby och Djurgården slutade med en enkel 3–0-seger för "Bajen". Stora segerarkitekter var stjärnanfallaren Madelen Janogy och den norska mittfältaren Vilde Hasund.

Hammarby inledde matchen furiöst, och redan i den femte minuten prickade jättetalangen Matilda Vinberg ribban.

Två minuter senare tog Hammarby ledningen efter en tavla av Djurgårdens landslagsmålvakt Hedvig Lindahl. Lindahl släppte första stolpen helt och Hasund kunde enkelt sätta 1–0 från snäv vinkel.

Janogy med dubbla mål

Strax innan pausvilan prickade Vinberg ribban för andra gången i matchen. Således gick lagen till pausvila vid rättvis Hammarby-ledning, 1–0.

En knapp minut efter pausvilan satte Madelen Janogy 2–0 för "Bajen" med ett distinkt avslut. Anfallaren assisterades av Hasund.

– Man hinner ju inte i de lägena, det är bara att sätta dit den. Jag tänkte bara "kommer bollen så är det en touch", säger Janogy i Viaplay.

I den 59:e minuten gjorde Janogy sitt andra mål för dagen, återigen assisterad av Hasund.

– Vi går ut och gör det vi ska, vi tror på det och jobbar stenhårt i 90 minuter, säger Janogy.

Resultatet innebär att Hammarby hittas på femte plats i damallsvenskan, nio poäng efter serieledande Linköping. Parallellt med Stockholmsderbyt besegrade Linköping seriejumbon Brommapojkarna med 4–0.

Djurgården ligger på nionde plats i tabellen.

Kryss för AIK

Matchen mellan AIK och Umeå präglades mer av kamp än av skönlir. Således blev det en händelsefattig match med många avbrott.

I början av andra halvlek prickade Umeås rutinerade mittfältare Lisa Dahlkvist ribban. För AIK:s del missade inhopparen Emma Engström ett fint läge.

– Jag får ju världens friläge, det är så tråkigt att jag inte sätter det, säger hon i Viaplay.

Ju längre matchen led, desto mer tog bortalaget Umeå över matchbilden. Det tvingade AIK-målvakten, Serina Iddrisu Backmark, till ett par bra räddningar för att hålla nollan intakt. Med två minuter kvar stack AIK upp i en kontring, yttern Kaisa Collin hittade anfallaren Remy Siemsens med ett inspel, men hennes avslut gick över Umeås mål.

Resultatet (0–0) innebär att AIK har tre poäng upp till säker mark. Umeå å sin sida återfinns fortfarande på kvalplats, en poäng före AIK.