Bajen mästare efter 38 års väntan: "Saknar ord"

Madelen Janogys två mål räckte. Hammarby firade SM-guldet i Norrköping – men först efter en högdramatisk damallsvensk upplösning. Till slut skilde det bara två mål mellan Hammarby och Häcken. –Det är svårt att få fram ord, säger tränaren Pablo Piñones-Arce.

Hammarby firar SM-guldet efter lördagens 2–0-seger borta mot IFK Norrköping.

Hammarby firar SM-guldet efter lördagens 2–0-seger borta mot IFK Norrköping.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-11-11 16:05

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldts och hans entourage från kansliet i Solna klev in på arenans hedersläktare någon minut eller två före avspark. Han fick följa det som till slut blev ett dramatiskt avslut på den damallsvenska säsongen.

– Det är väl precis så här vi vill att det ska vara, att man får sitta till de sista sekunderna. Det var härligt att följa, säger Reinfeldt om guldavgörandet.

Kronprinsessan Victorias pokal fanns förstås med på färden längs E4:an, som var ovanligt hårt trafikerad söderut mot Norrköping för att vara vid lunchtid en lördag.

De kom i bilar och i bussar eller med tåg, tusentals Hammarbysupportrar för att fira guldet.

Ett sällsynt SM-guld

Men så var det också en sällsynt tilldragelse i klubbens långa historia. Herrarna tog sitt hittills enda SM-guld 2001, damerna sitt första för så länge sedan som 1985.

38 år sedan var det dags igen – och det var helt och hållet Hammarbys dag. På läktarna, på planen och i Platinum Cars arenas korridorer efter det vilda firandet ute på konstgräset.

– Det är svårt att få fram ord. Spelarna är helt fantastiska, jag kan inte annat än att hylla spelarna. Den gruppen som vi har fått till här, den kvaliteten och tryggheten i vårt spel. Alltså, jag älskar dem. De är grymma, säger tränaren Pablo Piñones-Arce till Viaplay direkt efter slutsignalen.

När Madelen Janogy, med en sträckt vrist, tryckte in sitt andra mål till 2–0 i den 31:a minuten var det – skulle det visa sig – game over i guldstriden. Ett klassmål när det gällde som mest.

Men det första, redan efter knappa sju minuter, var det som lade grunden.

– Ett otroligt viktigt mål. Vi har pratat om att när vi skapar situationer ska vi vara där bollen dyker upp, sade Janogy i halvtid i Viaplay.

Emma Westins inspel från kortlinjen smet förbi allt och alla fram till Janogy.

– Det var otroligt skönt, säger Janogy.

Janogy vann sitt första SM-guld med Piteå redan för fem år sedan, gav sig ut på en misslyckad utlandsutflykt och vände hem stukad. I Hammarby har hon hittat sig själv.

Jonna Andersson kunde kalla sig svensk mästare två gånger under tiden i Linköping och följde upp med fler pokaler under åren i Chelsea.

Ett starkt lagbygge

Valet av Hammarby när hon flyttade hem underströk vad som var på gång i klubben.

Landslagsmeriterade mittfältaren Julia Roddar, danska kvalitetsspelaren Simone Boye (Arsenal, Bayern München och Rosengård), schweiziska nyförvärvet Smilla Vallotto och kompetenta lagspelare som Alice Carlsson, Eva Nyström och Emma Westin samt unga talangerna Matilda Vinberg och Ellen Wangerheim... och tränaren Pablo Piñones-Arces lagbygge räckte hela vägen till SM-guldet.

Och det trots att australiska mittfältsstjärnan Kyra Cooney-Cross snappades upp av Arsenal i somras och kort innan dess återvände japanskan Maika Hamano till Chelsea.

Hammarbysupportrar i massor kom till Norrköping för att hjälpa laget till SM-guld.
Hammarbysupportrar i massor kom till Norrköping för att hjälpa laget till SM-guld.
Fakta: Hammarby IF.

Grundat: 1970, sedan 2017 en del av Hammarby IF Fotbolls verksamhet.

Antal SM-guld: 1 (1985).

Antal cupguld: 3 (1994, 1995, 2023).

Hemmaplan: Hammarby IP (Kanalplan) och Tele2 arena.

Tränare: Pablo Piñones-Arce.


Fakta: De senaste årens svenska mästare i fotboll

2023: Hammarby.

2022: Rosengård.

2021: Rosengård.

2020: Göteborgs FC.

2019: Rosengård.

2018: Piteå.

2017: Linköping.

2016: Linköping.

2015: Rosengård.

2014: Rosengård.


Fakta: Alla SM-vinnare

13 SM-guld: FC Rosengård.

7: Umeå IK.

6: Öxabäck IF, Jitex BK.

5: Älvsjö AIK.

3: Linköpings FC.

2: Sunnanå SK, Djurgården/Älvsjö, Hammarby IF.

1: Jakobsbergs Goif, Gideonsbergs IF, Tyresö FF, Piteå IF, Göteborgs FC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!