"Bajens" guldsmäll: Tappar efter sen kvittering

Hammarby såg ut att gå mot tre blytunga poäng i den damallsvenska guldstriden. Men på stopptid kvitterade Linköping. Ett mål som gör att det, också, jublas på Hisingen. –Surt. Det känns som en förlust när vi spelade en så bra match, säger Hammarbys Ellen Wangerheim.

Linköping kvitterade sent i matchen mot Hammarby.

Linköping kvitterade sent i matchen mot Hammarby.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2023-10-21 16:56

Tvåan mot trean med tre omgångar kvar. Den damallsvenska guldstriden rullade vidare med den stekheta stormatchen mellan Hammarby och Linköping.

En match som inleddes med en tyst minut för de två svenska medborgare som sköts ihjäl i ett terrordåd i Bryssel i måndags. Bland åskådarna syntes också flera gula landslagströjor och Linköpings ledarstab gick klädda i landslagströja under jackan.

När matchen visslades i gång var det Hammarby som tog tag i taktpinnen. Hemma på Kanalplan hade Madelen Janogy, Emma Westin och Jonna Andersson tidigt hyggliga lägen, men utan att få hål på Cajsa Andersson.

Wangerheim spräckte nollan

I den 28:e minuten spräckte sedan Hammarby nollan. Eva Nyström spelade till Ellen Wangerheim som tog emot, hittade en lucka och placerade in 1–0. Stort jubel bland de många hemmasupportrarna.

I andra halvlek? Där fick Wangerheim tidigt ett jätteläge att utöka ledningen men sköt över. Linköping började därefter att ta sig till fler och fler chanser. Efter ett drömanfall fick Yuka Momiki ett ypperligt läge men prickade stolpen. Emma Lennartsson fick sedan se Anna Tamminen göra en vass räddning på en nick från nära håll.

– Vi flyttade upp spelet och pressen precis som vi brukar spela. Vi valde en liten taktisk ändring inför första halvlek som inte fungerade riktigt. Jag tycker att vi får mer träff i andra när vi flyttar upp laget, säger Linköpings Stina Lennartsson som byttes in i andra halvlek.

Linköping såg ut att bli besegrade. Men på stopptid dundrade Yuka Momiki in 1–1. Jubel i Linköping – och jubel för Häcken som kan rycka i toppen i morgon.

– En viktig poäng och guldstriden lever igen. Men vi hade velat ha tre pinnar, säger Stina Lennartsson.

Toppmatch i nästa omgång

Linköping ställs härnäst mot IFK Kalmar. För Hammarby väntar match mot Häcken på Tele2 arena.

– Vi har fortfarande det i egna händer. Det blir som en till final. Vi har redan mött dem i en final i cupen och nu blir det en till final i serien, säger Wangerheim.

En till "final", alltså.

Hammarby vann som bekant svenska cupen i somras efter seger mot just Häcken på Tele2 arena. Vinner Häcken i morgon leder de serien med tre poängs marginal.

Därefter väntar seriefinal.

– Vi som lag har en bra känsla därifrån sedan tidigare när vi har mött Häcken. Det är något som vi måste kunna ha med oss. Att gå in där med självförtroende. Vi har också spelat bra, både i den här matchen och mot Rosengård. Det är det som vi måste ta med oss, säger Hammarbys Jonna Andersson.

Linköpingsbänken.
Linköpingsbänken.
Fakta: Återstående matcher

Hammarby

5/11 Häcken (h), 11/11 Norrköping (b).

Häcken

22/10 Uppsala (b), 5/11 Hammarby (b), 11/11 Piteå (h).

Linköping

5/11 IFK Kalmar (b), 11/11 Kristianstad (h).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!