Bakslag – konstgräsbytet kan dröja ytterligare

Tvisten är avgjord. Konstgräsbytet på Arena Ceos ser ut att dröja ytterligare, efter att Förvaltningsrätten i Linköping beslutat att det ursprungliga anbudet som antogs inte ska gälla. "Vi tycker att det är olyckligt att det blivit så här", säger Mirja Holgersson på Vimmerby kommun.

Mirja Holgersson är fritidssamordnare på Vimmerby kommun. Hon berättar om domen som förvaltningsrätten kommit med rörande konstgräsbytet på Arena Ceos.

Mirja Holgersson är fritidssamordnare på Vimmerby kommun. Hon berättar om domen som förvaltningsrätten kommit med rörande konstgräsbytet på Arena Ceos.

Foto: Arkiv/Montage

Fotboll2021-12-16 17:00

Vimmerby kommun, Oskarshamns kommun och Västerviks kommun gick ihop för att göra en gemensam upphandling för byte av konstgräsplaner i respektive kommun. 

I Vimmerby gällde det Arena Ceos, där skicket på konstgräset fått utstå en hel del kritik från olika håll. Processen har dragit ut på tiden och verkar dröja ytterligare. 

Beställarna, som i detta fall är kommunerna, tog den 9 juli 2021 beslut om att Nordic Arena Service AB skulle tilldelas kontrakt i upphandlingen. Det var det billigaste budet. Upphandlingen överklagades sedan av Unisport Sverige AB, som lämnade det näst billigaste budet, vilket gjort att det dröjt. Ärendet har sedan behandlats hos förvaltningsrätten och kommunerna har inte kunnat skriva något avtal innan det klarats av.

Nu har det klarats av – och det är ett bakslag för beställarna. Förvaltningsrätten i Linköping har slagit fast att anbudet från företaget som antogs (Nordic Arena) inte ska gälla. 

Överklagan grundar sig delvis i att det vinnande budets konstgräs inte uppfyller kraven enligt FIFA Quality. Och här får alltså Unisport rätt. 

"Nordic Arena har ostridigt offererat ett konstgrässystem vars stötupptagningsförmåga är 42 procent, dvs. lägre än det som enligt FIFA:s handbok krävs för att det installerade systemet, tillsammans med befintlig sviktpad, ska kunna godkännas enligt FIFA:s kvalitetsregler. På grund av detta står det klart att Nordic Arena inte kommer att kunna utföra uppdraget i upphandlingen i enlighet med kravet att det installerade systemet ska vara godkänt enligt FIFA Quality för breddfotboll, vilket ska visas i fälttest vid slutbesiktningen. Nordic Arenas anbud är därmed orent och kan inte godtas i upphandlingen.", skriver Förvaltningsrätten i Linköping i sin dom.

Kommunerna tvingas nu göra en ny tilldelning där Nordic Arena Service AB:s anbud inte ska tas hänsyn till.

"Förvaltningsrätten bifaller ansökan och förordnar att upphandlingen inte får avslutas förrän en rättelse skett på så sätt att en ny anbudsutvärdering genomförs varvid Nordic Arena Service AB:s anbud inte får beaktas."

Domen kan överklagas till kammarrätten inom tre veckor. Mirja Holgersson, som är fritidssamordnare på Vimmerby kommun, säger följande:

– Vi kan inte uttala oss specifikt om domen. Vår jurist är inkopplad och ska titta vidare på det här, innan vi vet vad nästa steg blir. Vi tycker att det är väldigt olyckligt att det blivit så här, speciellt med tanke på föreningarna som blir drabbade av det slitna gräset som ligger där nu, säger hon. 

Bytet kommer inte kunna genomföras förrän tidigast i vår.

– Ja, det går inte att byta ut det under vintern med tanke på väderförhållandena. Vi hoppas landa i ett nytt beslut efter nyår där vi i den bästa av världar kan lägga ett nytt gräs under den sena våren eller tidiga sommaren, förklarar Holgersson.

När tar ni ett beslut om vad nästa steg blir?

– Vi får ha en dialog med de andra kommunerna. Det är inom tre veckor i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!