Bakslag inför fansens återkomst: "Chockartat"

Här är bakslaget när publikrestriktionerna lättas. En annan avståndsbedömning gör att vissa elitfotbollsklubbar inte kan ta in så många supportrar som de hade önskat.
–Det var lite chockartat, säger Suzanne Hällström, klubbchef i nykomlingen Degerfors, som får nöja sig med 1 400 åskådare mot Östersund på lördag.

Kan få jubla – men bara inför 1|400 åskådare. Allsvenska nykomlingen Degerfors hade hoppats kunna ta in nästan 2|500 åskådare när publikrestriktionerna lättas, men får nöja sig med lite mer än hälften. Arkivbild.

Kan få jubla – men bara inför 1|400 åskådare. Allsvenska nykomlingen Degerfors hade hoppats kunna ta in nästan 2|500 åskådare när publikrestriktionerna lättas, men får nöja sig med lite mer än hälften. Arkivbild.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Fotboll2021-07-01 05:45

Det kan vända snabbt. Från glädje till missmod.

För Degerfors del förbyttes förhoppningen om ett halvfullt (2 500) Stora Valla till vad som verkar landa på en 25–30-procentig beläggning.

I måndags bekräftade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det från och med i dag, den 1 juli, blir tillåtet med publik på upp till 3 000 åskådare vid utomhusevenemang. Lättnaderna av pandemirestriktionerna tillåter även arenor som har större sektioner att släppa in fler åskådare på ett smittsäkert sätt.

Från elitfotbollens företrädare jublades det; under coronapandemin har de svenska läktarna i princip gapat tomma. Men redan från och med den 1 juni tilläts 500 sittande åskådare på utomhusevenemang i en första lättnad av restriktionerna.

Och i helgens omstart av herrarnas allsvenska efter EM-uppehållet, blir det alltså för första gången sedan november 2019 möjligt med ett än större åskådarantal.

"Rejäl skillnad"

Men det kommer inte att bli den publiktillströmning som såväl vissa klubbar som supportrar initialt tänkt sig.

Detta då det enligt de nya restriktionerna krävs en meters avstånd mellan de yttre kroppsdelarna på åskådarna för att arrangemanget ska vara smittsäkert, jämfört med en meters avstånd mellan ansikten som gällde tidigare.

Degerfors klubbchef Suzanne Hällström berättar:

– Den tolkning som har varit gjord när det var 500 åskådare, som superettan har haft en månad, är att man har kunnat använda sig av en form av schackrutesystem – att det sitter personer på varannan stol och så sicksackar man det. Men i fredags kväll gick en av landets länsstyrelser ut till en klubb i det länet och sade: Nej, så går det inte till. Det ska vara en meter mellan den längst utstickande kroppsdelen, vilket de tolkade som att man ska använda var tredje stol och bara varannan rad. Det är en ganska rejäl skillnad.

Hon fortsätter:

– Det gör att vi kan ta in knappt 1 400 – i stället för 2 400.

"Ni kan inte komma"

Suzanne Hällström säger att Svensk elitfotboll (Sef) blev varse förändringen i fredags kväll eller lördags morse.

– Sef har jobbat med att försöka få fram orsaken till det. Det man hänvisar till är pandemilagen. Vi hade ett möte alla klubbar i elitfotbollen den här veckan, där man meddelade att "det här har man framfört och så här säger länsstyrelsen".

– Det var lite chockartat, det första mötet. Nu hade vi inte kunnat ta in 3 000 ändå, men det fanns en glädje över kraftigt lättade restriktioner. Så det här kom som ett brev på posten.

Klassiska Degerfors är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 1997. Suzanne Hällström medger att känslan inför lördagens hemmamöte med Östersund är en smula snopen.

– Vi är jätteglada över att vi får ta in mer publik – det är inte det. Men det blev inte precis som vi hade tänkt. Supportrarnas glädje när beslutet kom var helt otrolig. Sedan får vi säga: "Nej, tyvärr, ni kan inte komma". "Men de säger ju att det är 3 000?". "Nej, det är inte så", beskriver hon ett vanligt samtal de senaste dagarna.

IFK Norrköping först ut

För Sirius innebär skillnaden i avståndsbedömningen att de kan ta in 2 600 åskådare mot Mjällby på söndag, i stället för omkring 4 000, rapporterar Upsala Nya Tidning.

För fjolårets nykomling Varberg blir det endast 392 åskådare i stället för de planerade 770, mot Kalmar FF på söndag, skriver Hallands Nyheter. På andra sidan av spektrumet finns AIK, som tillkännager att man välkomnar 15 340 åskådare till hemmamötet med just Varberg den 10 juli.

Först ut med publik är IFK Norrköping, som tar emot Malmö FF hemma på lördag. "Peking" meddelar att man tar in 2 740 i publiken.

Enligt IFK Norrköpings tf klubbchef Örjan Hansson har man dock varit förberedda på en meters avstånd mellan de yttre kroppsdelarna.

– Det går inte med fler om det ska vara smittsäkert. Vi har inte haft någon större förhoppning om att ta in mycket mer, säger han.

Fakta: Så många åskådare kan klubbarna ta in

Från och med den 1 juli tillåts publik på upp till 3 000 åskådare vid utomhusevenemang. Lättnaderna tillåter även arenor som har större sektioner att släppa in fler människor på ett smittsäkert sätt.

Men då det bland annat måste vara en meters avstånd mellan de yttre kroppsdelarna på åskådarna, för att det ska vara smittsäkert, innebär det att vissa klubbar får släppa in färre i publiken än de 3 000 som tillåts.

Så här många åskådare ser de allsvenska lagen i nuläget ut att kunna ta in i sin första hemmamatch efter EM-uppehållet:

AIK: 15 340 (Varberg den 10 juli).

Degerfors: 1 400 (Östersund den 3 juli).

Djurgården: 7 282 (Örebro den 5 juli).

Halmstad: "Runt 1 200–1 500" (Djurgården den 12 juli).

Hammarby: 7 282 (Halmstad den 4 juli).

Häcken: "Cirka 1 000" (AIK den 4 juli).

Elfsborg: "Högst 3 000" (Örebro den 11 juli).

IFK Göteborg: "Cirka 10 000" (Elfsborg den 5 juli).

IFK Norrköping: 2 740 (Malmö FF den 3 juli).

Kalmar FF: Ej kommunicerat (Häcken den 12 juli).

Malmö FF: Ej kommunicerat (Sirius den 10 juli).

Mjällby: "Mellan 1 000 och 1 500" (IFK Norrköping den 11 juli).

Sirius: 2 600 (Mjällby den 4 juli).

Varberg: 392 (Kalmar FF den 4 juli).

Örebro: "Någonstans omkring 3 000 åskådare" (Hammarby den 18 juli).

Östersund: "Gissningsvis 2 000–3 000" (IFK Göteborg den 11 juli).

Källa: Klubbarnas webbplatser och lokaltidningar


Fakta: Publikfrågan under coronapandemin

2020

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten (FHM) föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publiktaket den 15 oktober på grund av det rådande smittläget.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik under säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer. Flera lag tar in just 8 åskådare, men kommer också runt reglerna genom att ta in gäster på sina restauranger som ligger i anslutning till arenorna.

2021

4 februari: Regeringen meddelar att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

26 februari: FHM skriver i ett remissvar att man vill ändra publiktaket från och med den 11 april. Det kan bli aktuellt med 100 åskådare till den allsvenska premiären.

9 mars: Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger i en intervju med Göteborgs-Posten att det kan bli aktuellt med publik till den allsvenska premiären.

12 mars: FHM och Svensk elitfotboll har möte för att diskutera publikfrågan.

30 mars: FHM begär att man skjuter på lättnaderna av publiktak till den 3 maj.

22 april: Restriktionerna förlängs till den 17 maj.

30 april: Regeringen föreslår att publiktaket höjs till 500 personer från och med den 17 maj.

12 maj: Regeringen förlänger publikrestriktionerna till 1 juni.

27 maj: Regeringen presenterar femstegsplanen för återöppnandet av samhället som bland annat innehåller olika publiklättnader. Från 1 juni planeras det för 50 sittande personer inomhus och 500 sittande utomhus. Från 1 juli ska 300 personer i sittande publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang tillåtas. Från och med september planeras det för inga tak för sittande åskådare inom- eller utomhus.

1 juni: 50 sittande åskådare inomhus och 500 sittande åskådare utomhus tillåts.

Folkhälsomyndigheten utreder på uppdrag av regeringen möjligheten att ta in fler än 3 000 åskådare på sport- och kulturevenemang från och med 1 juli, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

14 juni: Regeringen skickar ett förslag på remiss för att tillåta upp till 3 000 personer per sektion på arenor från och med 1 juli.

28 juni: Socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och FHM:s generaldirektör Johan Carlson bekräftar på en presskonferens att det från och med 1juli blir tillåtet med publik på upp till 3 000 åskådare vid utomhusevenemang. Lättnaderna tillåter även arenor som har större sektioner att släppa in fler människor på ett smittsäkert sätt.


Fakta: Allsvenska omgången efter EM-uppehållet

3 juli: IFK Norrköping–Malmö FF, Degerfors–Östersund.

4 juli: Häcken–AIK, Varberg–Kalmar FF, Hammarby–Halmstad, Sirius–Mjällby.

5 juli: Djurgården–Örebro, IFK Göteborg–Elfsborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!