Bara för fotbollen att få bort skiten (!)

Jag erkänner. Det blev en hiskelig massa fotboll på tv:n för min del i helgen. Mitt magnifika match-medley gjorde mig ännu mer övertygad – den konservativa fotbollen får sannerligen rycka upp sig för att till och med en nörd som jag ska kunna hålla intresset uppe. För vem klarar av mer maskande, filmningar, kasta bort bollen, ställa sig i vägen, diskussioner och fejk-skador utan att stänga av tv:n eller skippa besöket på arenan. Ta tag i det och få bort skiten! Det är inte ens särskilt svårt om man bara vill.

Fotbollens styrande har massor med saker att ta tag i för att vår krönikör inte ska tappa intresset för fotbollen.

Fotbollens styrande har massor med saker att ta tag i för att vår krönikör inte ska tappa intresset för fotbollen.

Foto: Bilden är ett montage

Fotboll2017-01-02 14:00

Ja, det var inte mycket som hände i lokal sportväg den gångna helgen. Närmare bestämt absolut ingenting. En stor del av den kvalitetstid som frigjordes ägnades istället åt soffhäng och tv-sport. Tour de ski och galningarna som kastade sig ut i Garmisch Partenkirchen så klart, men framför allt en ohälsosam mängd fotboll. Ohälsosam på flera sätt – inte minst för blodtrycket.

Med risk för att låta som den gnälliga gubbe jag förmodligen är, så måste jag få tycka att fotbollen var ärligare, rakare och mer renhårig förr. Och då behöver man inte gå så hiskeligt många år bakåt i tiden för att definiera ”förr”.
Det här är givetvis inte något jag kom på i helgen, men det blir väldigt påtagligt när man konsumerar matcher på löpande band under en intensiv och sammanhängande tidsperiod.

För mig är det fullständigt obegripligt att de styrande inom fotbollen inte greppar problemet. I stället för att ändra regelverk och dra åt tumskruvarna på spelarna, i syfte att göra produkten mer attraktiv för oss som ska se på och även finansiera branschen, väljer man att fokusera på rena egenintressen.
Märkligt, för utan några som vill titta på fotboll har dessa män inte något jobb till slut. Börja i rätt ände och gör det nu! Vi måste bli av med all skit som får det att krypa innanför skinnet när man kollar matcher. De här killarna är också föredömen och idoler för våra ungdomar, som formar dem och deras värderingar.

Så vilka regeländringar skulle man då kunna tänka sig? Här är mina förslag:
• Inför 2x30 minuter effektiv tid i stället för 2x45 minuter superineffektiv. Är så trött på det eviga och medvetna sinkandet av matcher.
• Följ innebandy och handboll – bestraffning direkt om du håller på och kladdar med bollen (tar upp, kastar iväg eller sparkar bort) i spelförstörande syfte efter avblåsning. Hur enkelt och självklart som helst.
• In med målkameror. Finns absolut inget hållbart argument för att inte ha det.
• Tillåt att nyttja nya tekniken vid tveksamheter i domslut av grövre förseelser. Klart domaren ska få gå och kika på det i en monitor då. Jag köper inte snacket om att det skulle förrycka matcherna – ett exempel på att det fungerar är NFL.
• Hårdare bestraffning av filmningar och maskingar i efterhand.
• Om du är så pass skadad att du inte kan resa dig på inom, säg exempelvis 30 sekunder, måste du lämna och vara från planen minst fem minuter. Allt annat är ju medicinskt förkastligt. Är en kille så skadad måste han ses om grundligt. Ja, jag vet att en nackdel är att detta kan premiera fult spel, men det går säkert att lösa på något 
• Tillåt att bollen får skruva sig i luften över kortsideslinjen vid hörnor. Det skulle tillföra en ny dimension och kunna göra hörnorna farligare när en anfallare kan möta bollen ”från rätt håll”.
• Skippa allt vad indirekt frisparkar heter. Låt alla bli direkta.
• När en målvakt har bollen under kontroll med händerna har han/hon sex sekunder på sig att sätta bollen i spel igen. Hahaha. Den här måste vara den regel som det bryts mest mot. David de Gea var uppe i 22-23 sekunder vid ett tillfälle i slutminuterna av Uniteds match mot Middlesbrough.

Till sist:
• Italiensk potatiskaka med pancetta, parmesan, körvel och basilika. Jösses, missa inte det. Googla receptet!

• Nyårsdagen – årets bästa dag. Ett helt år kvar tills fyrverkeriskjutande fyllon utan omdöme ska skrämma slag på våra djur nästa gång.

• Det ryktas om spelare in i Hultsfreds Handbollsförening i början av den här veckan. Dels ett par oprövade kort men dessutom ett meriterat och intressant namn – om mina källor har rätt.

• Ryktas också om att Vimmerby Hockey, som efter 2-4 och 2-4 i inledningen av AllEttan tar emot Lindlöven hemma på onsdag, är ytterst nära att kroka ett nyförvärv.

• Apropå ämnet i texten här intill. Vissa i bekantskapskretsen hävdar att Liverpools maskande under de sista tio minuterna mot Manchester City i helgen (slutade 1-0) var bland det vackraste de sett på en fotbollsplan.

• Tydligen bara 10-15 minuters väntetid för att få sig en pizza i går? Vad höll Vimmerbyborna på med i nyårshelgen egentligen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!