Bara oavgjort för Häcken i första kvalmatchen

Häcken fick en mardrömsstart på Champions League-kvalet. Till slut fick laget dock med sig 2–2 mot Twente och ett hyfsat utgångsläge inför returen. –Jag tycker ändå att vi har lägen att vinna, säger Anna Sandberg till Aftonbladet.

Katariina Kosola spelade fram till det ena och gjorde själv det andra av Häckens mål i Champions League-kvalet mot Twente.

Fotboll2023-10-11 20:31

Häcken leder damallsvenskan, trots en rätt tuff höst. Nu blev det äntligen mer än ett mål i en och samma match igen – men ingen seger.

Efter två bjudmål tvingades Hisingslaget nöja sig med oavgjort mot nederländska mästarlaget Twente i den första kvalmatchen.

Twente, med en rad nederländska landslagsspelare i truppen, satte en hög försvarspress som störde Häcken rejält och tvingade fram misstag på misstag.

Rubensson skadad

Som när landslagsbacken Anna Sandberg, precis tillbaka från skada, slog en passning med oklar adress och bjöd gästerna på ett väldigt billigt ledningsmål.

Sandbergs passning från vänsterkanten gick perfekt längs med straffområdesgränsen till amerikanskan Taylor Ziemer, som sköt in 1–0 efter bara en kvart av matchen.

– Det är jättekul att vara tillbaka i spel, men jag är ju inte nöjd med första målet som jag bjuder dem på, säger Anna Sandberg till Aftonbladet.

– Jag blev stressad. Det är en katastrofal pass. Men samtidigt kan man inte gräma sig för mycket.

Häcken var sedan illa ute ytterligare några gånger när Twente fortsatte att dominera matchen. Strax före paus tvingades dessutom nyckelspelaren Elin Rubensson kliva av, efter att ha fått en skadekänning i vänstra låret i samband med ett skott.

Snöplig kvittering

Men så, precis i slutet av tilläggstiden, kom Häcken i ett sista anfall i halvleken. Och då hittade Katariina Kosola fram med en djupledsboll som 16-åriga Felicia Schröder förvaltade till 1–1.

Twente protesterade högt, eftersom Wieke Kaptein samtidigt låg på Häckens planhalva efter att ha fått just Kosolas armbåge mot ansiktet. Men målet godkändes.

Precis i inledningen av andra halvlek gjorde Katariina Kusola dessutom 2–1 efter ett fint Häckenanfall.

Glädjen varade dock inte länge. Bara några minuter senare fick Twentes Leonie Vliek skottläge och skickade bollen något snöpligt i mål via Häckenmålvakten Jennifer Falks ena arm.

Det resultatet stod sig matchen ut, efter det att båda lagen tappat lite fart i den andra halvleken.

Returen i Enschede spelas på onsdag nästa vecka.

Elin Rubensson skadade sig i ett skottögonblick och tvingades byta.
Fakta: Svenskt facit i Champions League senaste åren

2022–2023 (tre lag): Rosengård sist i sin grupp efter sex förluster, Häcken utslaget i kvalomgång 2, Linköping utslaget i kvalomgång 1 (blev trea i sin kvalgrupp).

2021–2022 (tre lag): Häcken sist i sin grupp efter en seger och fem förluster, Rosengård utslaget i kvalomgång 2, Kristianstad utslaget i kvalomgång 1 (blev trea i sin kvalgrupp).

2020–2021 (två lag): Rosengård kvartsfinal, Göteborg FC (numera Häcken) 16-delsfinal.

2019–2020 (två lag): Piteå 16-delsfinal, Göteborg FC 16-delsfinal.

2018–2019 (två lag): Rosengård åttondelsfinal, Linköping åttondelsfinal.