FC Barcelona börjar ser ljuset i det finansiella mörkret. I sin prognos för den här säsongen räknar den katalanska fotbollsjätten med att ha en rekordhög omsättning på 1,255 miljarder euro, motsvarande knappt 13,7 miljarder kronor. Därtill förutspår man en vinst på ungefär 3 miljarder kronor.
En stor anledning till att omsättningen spås bli så hög är försäljningen av tillgångar under sommaren, såsom andelar av tv-rättigheter för La Liga under de kommande 25 åren. Enligt Barcelonas vice ekonomichef Eduard Romeu står försäljningarna av tv-rättigheter, och andra rättigheter, för knappt 5 miljarder av den förutspådda omsättningen.
I budgeten för nästa år räknar Barcelona med att ha utgifter på ungefär 11,5 miljarder kronor, där merparten kommer att läggas på löner för den sportsliga verksamheten.
"Barça" var en av de mest aktiva klubbarna under sommarens transferfönster då stjärnor som Robert Lewandowski, Jules Koundé och Raphinha värvades för stora summor. Samtidigt uppmanades sedan tidigare kontrakterade spelare som Frenkie de Jong att gå ned i lön för att man skulle kunna registrera nyförvärven och samtidigt hålla sig under La Ligas strikta lönetak.
Tunga löneposter
Eduard Romeu säger att lönekostnaderna kapades med mer än 1 miljard kronorfrån säsongen 2020–21 till förra säsongen, men att den stora mängden nyförvärv i kombination med få utgående spelare gör att lönebudgeten väntas öka till ungefär 7 miljarder kronor den här säsongen.
"Vi planerar för en mer märkbar minskning av löneposten", säger Romeu i ett uttalande och tillägger att den totala lönebudgeten för A-laget helst bör ligga på runt 5,5 miljarder kronor.
Öppnar dörren för Messi
För att Barcelona ska kunna lyckas med det krävs det, enligt Romeu, att kontrakten för flera av klubbens veteraner – däribland Gerard Piqué, Sergio Busquets och Jordi Alba – löper ut.
Samtidigt ser han gärna att Lionel Messi, som flyttade till Paris Saint-Germain i fjol då klubben inte hade råd att ha kvar superstjärnan – återvänder till Katalonien.
"Messi är en tillgång för Barça och dörren står öppen", säger Eduard Romeu.