Barcelona: Aubameyang klar

Barcelona gjorde klart med Pierre-Emerick Aubameyang i sista stund innan transferfönstret stängde vid midnatt. 32-åringen presenteras enligt Barcelonas ordförande i slutet av veckan. Övergången kan genomföras då stjärnan nu står utan klubb sedan kontraktet med Arsenal avslutats på tisdagskvällen.

Pierre-Emerick Aubameyang lämnar Arsenal för Barcelona. Arkivbild.

Pierre-Emerick Aubameyang lämnar Arsenal för Barcelona. Arkivbild.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Fotboll2022-02-01 13:05

Han kom till Arsenal som prestigevärvning från Dortmund för fyra år sedan, men när Pierre-Emerick Aubameyang nu lämnar Londonklubben är det med skadat rykte.

Trots att han varit en av Arsenals mest värdefulla spelare, med 92 mål på 168 matcher, och lagkapten har hans uppförande utanför planen gjort att han inte spelat en match för den engelska ligasexan sedan den 6 december.

Fråntogs kaptensbindeln

Tränaren Mikel Arteta fråntog honom kaptensbindeln för att "försvara klubbens intressen" sedan Aubameyang brutit mot reglerna. Exakt vad detta regelbrott handlade om är inget klubben kommenterat, men enligt The Athletic handlar det om att han kommit hem sent från semestern.

Att Arsenal därför ville bli av med anfallaren, vars kontrakt skulle gett honom 13 miljoner pund per år, var därför inte förvånande. Men det var nära att affären inte blev av.

Enligt spanska medier ville Barcelona erbjuda Ousmane Dembelé som en del av betalningen, men 24-åringen ska inte ha varit intresserad av en flytt. Klubbarna stod dessutom långt ifrån varandra i den ekonomiska frågan.

Den katalanska klubben har ekonomiska problem och skillnaden mellan vad klubben kan betala och hur mycket av lönen Arsenal är villiga att bidra med var för stor. Men Aubameyang själv ska ha gått med på en betydligt lägre lön för att få affären att gå igenom.

Klart i sista stund

På tisdagen meddelade Barcelonas ordförande, Joan Laporta, att affären gick i lås "en minut innan transferfönstret stängde" och att om allt går som det ska planerar klubben att presentera nyförvärvet i slutet av veckan.

Senare på tisdagskvällen bekräftade Arsenal på sin hemsida att Premier League-klubben och Aubameyang ömsesidigt beslutat att avsluta kontraktet.

"Vi önskar 'Auba' all lycka till inför det kommande kapitlet i hans karriär och tackar honom för hans bidrag till klubben", skriver Arsenal.

Transferfönstret stängdes på måndagskvällen och värvningar mellan klubbar får inte genomföras därefter. Men eftersom Aubameyang nu är kontraktslös kan han registreras av Barcelona och spela den här säsongen trots att fönstret redan slagit igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om