Barcelona byter arena – då blir det världsrekord

Sju av åtta kvartsfinallag i damernas Champions League kommer att spela på sina herrarenor. Då blir det publikfest. Barcelona siktar på världsrekord på Camp Nou – alla 85 000 biljetter till matchen mot Real Madrid har sålt slut. –Det kommer bli en upplevelse jag sent kommer att glömma, säger Barcelonas Fridolina Rolfö.

Kosovare Asllani, till vänster, och Fridolina Rolfö ställs mot varandra när Champions Leagues kvartsfinaler drar i gång den här veckan. Asllanis Real Madrid slår ur underläge mot regerande mästaren Barcelona.

Kosovare Asllani, till vänster, och Fridolina Rolfö ställs mot varandra när Champions Leagues kvartsfinaler drar i gång den här veckan. Asllanis Real Madrid slår ur underläge mot regerande mästaren Barcelona.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2022-03-21 05:15

Den 10 januari meddelade Barcelona att det för första gången kommer att spelas ett damernas "El Clásico" på Camp Nou. Och när biljetterna till Champions League-kvartsfinalen mot Real Madrid den 30 mars släpptes tog de snabbt slut.

På ett par dagar hade alla 85 000 tillgängliga biljetter gått åt, och häromdagen meddelade Barcelona att man släpper ytterligare ett antal för dem som blev utan i första rundan.

– Det var coolt hur marknadssidan valde att marknadsföra matchen, och att det blev ett sådant tryck. Det är ju historiskt redan innan matchen har spelats, säger Barcelonas svenska anfallare Fridolina Rolfö.

Real undantaget

Ny mark för damfotbollen ser ut att brytas då publikrekordet för en klubbmatch på damsidan ligger pyrt till. I mars 2019 såg 60 739 åskådare Atlético Madrid ta emot Barcelona på Wanda Metropolitano.

– Med landslaget spelade vi ju på Maracanã i Brasilien, och jag tror att det var 80 000 där, det var häftigt. Det är något speciellt att ha så mycket publik på en arena, det ger otroligt mycket energi till oss som är på planen, säger Fridolina Rolfö.

Asllani besviken

Första kvartsfinalmötet spelas i Madrid på tisdagen, men Real Madrid är det enda av de åtta kvartsfinallagen som inte har flyttat in på sin klubbs herrarena. Synd, tycker mittfältsstjärnan Kosovare Asllani.

– Självklart tycker jag att det hade varit otroligt bra för oss och för damfotbollen att öppna upp Bernabéu också. Men nu förhåller vi oss till vad det är. Och att få spela på Camp Nou inför 80 000 – man kan inte säga att intresset inte finns om man lyckas sälja ut den arenan, säger Asllani.

Fler följde efter

När Barcelona flyttade sin match till Camp Nou var övriga kvartsfinallag inte sena att följa efter. I tur och ordning meddelade Wolfsburg, Paris Saint-Germain, Arsenal, Bayern München och Juventus att de också kommer att spela på respektive klubbs huvudarena.

– Det blev nästan som att klubbarna triggade varandra, att ”shit nu måste vi också göra det”, säger Hanna Glas, vars Bayern München tar emot PSG på Allianz Arena på tisdagskvällen.

Juventus, med Lina Hurtig, Linda Sembrant och Amanda Nildén i laget, tar sig samtidigt an Lyon. Hemma på Juventus Stadium (officiellt heter arenan också Allianz Stadium) på onsdag kan det bli elektrisk stämning, tror Hurtig.

– Det är skitkul. Vi har spelat några matcher på Allianz och då har de inte öppnat upp hela arenan, men det har ändå varit mycket folk, kanske runt 15 000. Det blir en helt annan stämning, säger Hurtig.

Första på 50 år

Juventusspelarna är relativt vana vid att spela på klubbens största arena, bland annat gick alla gruppspelsmatcher i årets Champions League på Juventus Stadium. För Fridolina Rolfös Barcelona är det en mer unik upplevelse.

I fjol spelades visserligen ligaderbyt mot Espanyol på Camp Nou, men då inför tomma läktare. Annars är det första gången på över 50 år som damlaget välkomnas in på den anrika arenan. Och det här är trots allt något annat än den där matchen på juldagen 1970, då ett inofficiellt "Barça", embryot till dagens damlag, mötte CSKA Sofia på Camp Nou.

TT: Blir det här det mäktigaste du har varit med om publikmässigt?

– Ja, det skulle jag säga, säger Rolfö.

– Det kommer att bli en upplevelse som jag sent kommer att glömma.

Rättad: En tidigare version hade fel datum i faktarutan på de två första kvartsfinalerna. Rätt är att de spelas den 22 mars respektive den 23 mars.

Bayern Münchens Hanna Glas gläds åt att sju av åtta kvartsfinallag i Champions League spelar sina matcher på klubbarnas största arenor. Arkivbild.
Bayern Münchens Hanna Glas gläds åt att sju av åtta kvartsfinallag i Champions League spelar sina matcher på klubbarnas största arenor. Arkivbild.
Fakta: Champions Leagues kvartsfinaler

Kvartsfinaler:

22 mars:

Bayern München–Paris Saint-Germain, på Allianz Arena, München.

Real Madrid–Barcelona, på Alfredo Di Stéfano-stadion, Madrid.

23 mars:

Juventus–Lyon, Juventus Stadium, Turin.

Arsenal–Wolfsburg, Emirates Stadium, London.

30 mars:

Paris Saint-Germain–Bayern München, Parc des Princes, Paris.

Barcelona–Real Madrid, Camp Nou, Barcelona.

31 mars:

Lyon–Juventus, Parc Olympique Lyonnais, Lyon.

Wolfsburg–Arsenal, Volkswagen Arena, Wolfsburg.

Semifinaler:

Bayern München/PSG–Juventus/Lyon.

Arsenal/Wolfsburg–Real Madrid/Barcelona.

Första matchen 23/24 april, returmöte 30 april/1 maj.

Final:

Spelas den 21 maj på Juventus Stadium i Turin.


Fakta: Publikrekord för dammatcher på klubbnivå

1) 60 739, mars 2019: Atlético Madrid–Barcelona på Wanda Metropolitano, Madrid, Spanien.

2) 53 000, december 1920: Dick, Kerr's Ladies–St Helens Ladies, Goodison Park, Liverpool, England.

3) 51 211, maj 2018: Monterrey–Tigres, Estadio BBVA, Monterrey, Mexiko.

4) 48 121, januari 2019: Athletic Bilbao–Atlético Madrid, Estadio San Mamés, Bilbao, Spanien.

5) 35 000, maj 2003: Athletic Bilbao–Hispalis, Estadio San Mamés, Bilbao, Spanien.

Källa: Sky Sports.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!