Bardghji uttagen – men släpper FCK supertalangen?

Roony Bardghji får äntligen chansen i landslaget. Eller? Svensk fotbolls största framtidslöfte kan bli ett offer för sin egen framgång. Går FC Köpenhamn vidare i Champions League är risken stor att klubben inte låter honom åka med på januariturnén till Cypern.

Köpenhamnsanfallaren Roony Bardghji är uttagen till landslagets januariturné. Arkivbild.

Köpenhamnsanfallaren Roony Bardghji är uttagen till landslagets januariturné. Arkivbild.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AP

Fotboll2023-12-06 12:19

Bardghji, nyligen fyllda 18, har gjort succé i FCK under hösten. Han fick ett påtagligt internationellt erkännande när han med ett klassmål sänkte (4–3) Manchester United hemma på Parken.

Dessutom har han producerat sju mål i danska ligan.

Förre förbundskaptenen Janne Andersson fick kritik för att han inte plockade med supertalangen i EM-kvaltruppen mot Azerbajdzjan och Estland i november. Bardghji var själv överraskad och uttalade sig i intervjuer undrande vad som krävdes för att få en plats.

Nu är Andersson borta och U21-chefen Daniel Bäckström har tillfälligt tagit över som förbundskapten.

Om inte förbundsledningen – med nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg i spetsen – hinner vaska fram en permanent ersättare lagom till avresan leder Bäckström landslagslägret på Cypern.

Dit flyger landslaget den 3 januari. Men om Roony Bardghji finns med i truppen då återstår att se.

Njugg inställning

FCK har tidigare haft en mycket njugg inställning till att släppa svenska spelare till januariturnéer. Dels för att de har krockat med klubbens egen verksamhet, dels för att klubben inte har någon som helst skyldighet.

Turnén med tillhörande landskamper sker utanför sanktionerade landslagsdatum. Daniel Bäckström är medveten om risken att FCK stoppar Bardghji.

– FCK har sagt vi kan kalla spelarna, sedan får vi avvakta och se vad som händer. Jag är väldigt glad att FCK sagt att han är tillgänglig i det här läget, säger han.

På tisdag i nästa vecka spelar FC Köpenhamn en direkt avgörande match mot Galatasaray hemma på Parken. Seger i matchen garanterar en plats i Champions Leagues åttondelsfinal i februari, en tredjeplats i gruppen betyder vidare spel i Europa League. Har FCK Europaspel att se fram emot senare i vinter minskar chansen betydligt att klubben släpper Bardghji och Jordan Larsson, även han uttagen.

Nordsjälland är en dansk klubb som direkt sade nej till att släppa spelare. Benjamin Nygren och Daniel Svensson var båda aktuella för vinterturnén.

Daniel Bäckström pratade med Roony Bardghji så sent som i måndags.

"Fan, vad kul"

– Han ser jättemycket fram emot att förhoppningsvis få till det och att han reser med oss i januari.

"Fan, vad kul" var Bardghjis reaktion på uttagningen, enligt Bäckström.

– Han är extremt taggad. Jag har känt Roony och kunnat jobba med honom i ungefär ett år. Det jag tycker har varit häftigt med Roonys utveckling, om jag backar till mars-april när jag besökte honom första gången, så satt han på bänken och sade "jag vill bara ha chansen och visa vad jag går för här i FCK".

– Är det något han klarat av att göra är att backa upp det snacket under hösten som har gått, att kunna spela den fotboll han har gjort, dels i klubblaget, dels i U21-landslaget, säger Bäckström.

A-landslagsspelarna Filip Helander, Samuel Gustafson och Viktor Claesson var samtliga aktuella men får välbehövlig semester.

Truppen är en blandning av unga och mer erfarna spelare. I den senare kategorin ingår Niklas Hult, Nahir Besara, Anton Salétros och Isaac Kiese Thelin.

Tillförordnade förbundskaptenen Daniel Bäckström. Arkivbild.
Tillförordnade förbundskaptenen Daniel Bäckström. Arkivbild.
Fakta: Landslagets trupp på januarilägret

Målvakter: Oliver Dovin, Hammarby, Noel Törnqvist, Mjällby, Jacob Widell Zetterström, Djurgården

Försvarare: Samuel Dahl, Djurgården, Noah Eile, Malmö FF, Victor Eriksson, IFK Värnamo, Victor Larsson, do, Niklas Hult, Elfsborg, Johan Karlsson, Kalmar FF, Markus Karlsson, Hammarby, Edvin Kurtulus, do, Jesper Tolinsson, IFK Norrköping

Mittfältare/anfallare: Erik Ahlstrand, Halmstad, Taha Ali, Malmö FF, Roony Bardghji, Köpenhamn, Lucas Bergvall, Djurgården, Nahir Besara, Hammarby, Armin Gigovic, Midtjylland, Jordan Larsson, Köpenhamn, Samuel Leach Holm, Djurgården, Sebastian Nanasi, Malmö FF, Oskar Pettersson, IFK Göteborg, Otto Rosengren, Malmö FF, Anton Salétros, AIK, Momodou Sonko, Häcken, Isaac Kiese Thelin, Malmö FF.

Lägret pågår i Pafos på Cypern 3–13 januari. Landslaget möter Estland den 12 januari. Målet är att få till ytterligare en landskamp.


Fakta: Roony Bardghji

Född: 15 november 2005 i Kuwait.

Ursprung: Har assyrisk-syrianska rötter. Flyttade till Sverige 2012.

Klubbar: Kallinge SK 2012–2015, Rödeby AIF 2015–2018, Malmö FF 2019–2020, FC Köpenhamn 2020–.

Landslagsdebut: U17 7 augusti 2021, U21 2 juni 2022 (yngst genom tiderna, 16 år och 199 dagar).

Aktuell: Uttagen i A-landslagets trupp till vinterturnén till Cypern 3-13 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!