Beckenbauer om Müller: "Vi var som bröder"

Fotbollslegendaren Gerd Müller har avlidit 75 år gammal. Han sörjs av nära vännen och klubbkamraten Franz Beckenbauer. –Gerd och jag, vi var som bröder, säger han till tyska dagstidningen Faz.

Franz Beckenbauer. Arkivbild.

Franz Beckenbauer. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Fotboll2021-08-16 11:38

Müller kom till FC Bayern München under sommaren 1964 och bildade tillsammans med Beckenbauer en tysk segermaskin som skördade enorma framgångar både inom klubblaget och landslaget. 1972 blev de Europamästare med Västtyskland och 1974 vann de VM-guldet, där Müller gjorde det avgörande målet i 2–1-segern i finalen mot Nederländerna.

Han hade också, fram till förra säsongen, målrekordet i Bundesliga med sina 40 fullträffar under säsongen 1971-72 innan han blev omsprungen av nuvarande Bayern-stjärnan Robert Lewandowski som gjorde 41.

– Det är tack vare hans mål som Bayern München tog sig upp på internationell nivå och är kvar där. I mina ögon är han den viktigaste spelaren i Bayern Münchens historia. Jag är säker på att folk kommer att prata om Gerd Müller om 100 år, har Beckenbauer tidigare sagt.

Under den senaste tiden har legendaren varit svårt demenssjuk och under söndagen meddelade Bayern München att Müller gått bort.

– Det kom som en chock för mig, säger Beckenbauer till Faz och fortsätter:

– Han var en så bra kille och mer lågmäld än vad många trodde.

Beckenbauer drog också upp en anekdot från tiden då duon kamperade ihop:

– Vi bodde bara några kilometer ifrån varandra och han brukade hämta mig innan matcherna. Ibland fick han vänta och då sade han otåligt: "Franz, vi är sena till lagets avresa", då skrattade jag och sade: "Dicker, så kallade jag honom, kom ihåg en sak. Ingen lämnar Bayern utan oss".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!