Bedrövelsen i Baku – svenskt fiasko i EM-kvalet

Vem som än tar över efter Janne Andersson har ett och annat att jobba med. EM-kvalfiaskot fullbordades i Baku. Azerbajdzjan vann med 3–0 mot ett vilset, svagt och ointresserat svenskt landslag.

Azerbajdzjans spelare firar ett av målen mot Sverige i Baku.

Azerbajdzjans spelare firar ett av målen mot Sverige i Baku.

Foto: Ttofik Babajev/AP/TT

Fotboll2023-11-16 18:21

Under veckan som gått har spelare efter spelare pratat om vikten att avsluta kvalet snyggt, om heder, om stoltheten och ansvaret som följer med tröjan de drar på sig.

Och vad hände?

En energilös och till synes omotiverad samling spelare gick bort sig omedelbart.

Det tog drygt två minuter – och så var det 1–0 till Azerbajdzjan.

Victor Nilsson Lindelöf, kaptenen, var mer än lovligt passiv i duellen med Renat Dadasov och förlorade slarvigt bollen. Dadasov spelade till Emin Mahmudov som tryckte in ledningsmålet. Även Robin Olsen kunde ha agerat bättre där.

Efter sex minuter imploderade landslaget.

Filip Helander, till vardags i bottenlaget Odense i danska ligan, gick bort sig, upphävde en offside och Dadasov rullade in 2–0. Målet stod sig efter en VAR-koll.

Tural Bajramov var inte långt från 3–0 med ett skott som smet precis utanför.

Hjältarna på läktaren

Ett 50-tal svenska supportrar lade tid och pengar på att stötta ett landslag på dekis, i en kvalmatch utan sportslig betydelse. Och det bara en månad efter att två supportrar mördades och en skadades vid terrordådet i Bryssel.

Förbundskaptenen Janne Andersson klev kort före matchen över Tofiq Bahramov-stadions gräsmatta. Han välkomnade den lilla blågula klacken på de glest besatta läktarsektionerna.

– Det är långt från Sverige, en torsdagskväll och ändå är de här. Jag ska snacka med dem och tacka dem. De är verkligen hjältar, sade Andersson till Viaplay.

Han påpekade också:

– Jag är helt övertygad om att spelarna kommer att vara motiverade att vinna matchen, säger Andersson.

Men några hjältar fanns inte på planen. Inga med svenskt pass i alla fall. Duellen mellan supportrarnas lojalitet mot landslaget och spelarnas inställning till matchen vann fansen omgående.

Stort, dessutom.

Schweiziskan Esther Staublis signal för halvtid kom som en välsignelse.

En man mer

Bättre i andra? Jo, men det var så dags. Dejan Kulusevski spelade fram Jens Cajuste vars inspel nådde Viktor Gyökeres för en tidig reducering men Sjachrudin Magmomedalijev räddade.

Kulusevski, en av få med driv, ordnade en frispark just utanför straffområdet och fick samtidigt Bahlul Mustafazade utvisad. Emil Forsberg fick på en bra träff. Magmomedalijevs parad höll hög klass.

Emil Krafth kom in för Linus Wahlqvist Egnell och direkt svage Samuel Gustafson fick lämna plats åt Viktor Claesson.

Sverige förde spelet utan att – trots en man mer på planen – få mycket uträttat mot ett intensivt arbetande azeriskt försvar.

Med minuten kvar kom kvällens sista smäll. Från nästan halva planen lobbade Emin Mahmudov in 3–0 över Robin Olsen.

EM-kvalet och ännu ett eländigt landslagsår avslutas mot Estland hemma på Friends arena på söndag, i vad som också är Janne Anderssons sista landskamp som förbundskapten.

Belgien och Österrike, gruppens dominanter, är sedan tidigare kvalade till EM-slutspelet i Tyskland i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om