Bekräftat: Lewandowski spelar mot Sverige

Polska medier kallar honom för "en specialist på hopplösa saker". Czeslaw Michniewicz skrattar när han hör det. –Det finns inga såna personer. Ibland lyckas man, ibland inte, säger förbundskaptenen.Han bekräftar att anfallsstjärnan Robert Lewandowski spelar mot Sverige.

Robert Lewandowski spelar playoffrysaren mot Sverige på Slaski-stadion i Chorzow.

Robert Lewandowski spelar playoffrysaren mot Sverige på Slaski-stadion i Chorzow.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-03-28 17:30

52-åringen kan även konstatera att han haft att stå i sedan han tog över det polska landslaget efter Paulo Sousa i vintras.

Så sent som i slutet av januari kom han in i bilden.

Fokus har legat på att lära känna de egna spelarna och studera Ryssland, Sverige och Tjeckien.

Mappen och filerna om Ryssland kunde han slänga i papperskorgen sedan Fifa och Uefa kastat ur ryssarna på grund av kriget i Ukraina. Tjeckien kunde han sluta tänka på sent i torsdags kväll.

Hårdpluggat

Sedan dess har han hårdpluggat svenska landslagsfotboll.

– Jag vet saker om de svenska spelarna som jag inte kommer att berätta om, men jag försöker ta redan på så mycket som möjligt om motståndaren, säger Michniewicz som anser att han har god koll på det svenska kollektivet och individuellt.

– Sverige är ett lag som tar de chanser de får. Ett pragmatiskt lag med en tränare som inte ändrar så mycket, säger han.

Trots att Polen har hemmaplan vill han inte peka ut sitt eget landslag som favorit i tisdagskvällens avgörande playoff om en plats i VM-slutspelet.

– Det finns ingen favorit. De har Zlatan Ibrahimovic och vi har Robert Lewandowski, de är spelare i världsklass. Vi spelar hemma så vi kan få några procent större chans, men det är en match där allt kan hända.

Skingrar tvivel

– Vi har det som behövs för att gå vidare och jag hoppas kunna sitta här i morgon och ha kvalat in till Qatar, säger Czeslaw Michniewicz.

Han skingrar alla tvivel kring om Lewandowski kan spela eller inte på grund av knäproblem.

– Han mår bra. Han ska träna för att förbereda sig inför matchen. Han spelar, säger Czeslaw Michniewicz.

Dessutom kan Fiorentinas Krzysztof Piatek bli aktuell, trots att den offensive spelaren fick sy flera stygn i foten efter landskampen mot Skottland i Glasgow i torsdags.

– Han kommer att träna. Läkarna säger att han kan göra det trots bandage och vi hoppas att det kommer att fungera.

Polen har sedan tidigare skador på Arkadiusz Milik, Bartosz Salamon och Karol Swiderski. Piatek, Szymon Zurkowski och Mateusz Wieteska är frågetecken.

Polens förbundskapten Czeslaw Michniewicz.
Polens förbundskapten Czeslaw Michniewicz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!