Bekräftat: Ryssland fråntas CL-finalen

Herrarnas Champions League-final i fotboll flyttas från ryska S:t Petersburg till Paris, bekräftar Uefa. Beslutet togs på ett extrainsatt möte under fredagen. Skamligt, enligt Kreml, som motsätter sig flytten.

Uefas ordförande Aleksander Ceferin kallade till möte på fredagen, där CL-finalen skulle diskuteras. Arkivbild.

Uefas ordförande Aleksander Ceferin kallade till möte på fredagen, där CL-finalen skulle diskuteras. Arkivbild.

Foto: Marco Bertorello/AP/TT

Fotboll2022-02-25 10:49

Den 28 maj var det planerat att finalen skulle spelas på Krestovskijstadion i S:t Petersburg. Men de senaste dagarnas händelseutveckling, där Ryssland invaderat Ukraina och strider pågår i skrivande stund, får det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att flytta den prestigefyllda finalen.

Vill sätta gränser

– Det var ett ganska kort möte och beslutet var ett enkelt sådant givet omständigheterna i Ryssland och Ukraina. När man ser vad som pågår i Ukraina och upplever den oro och frustration som vänner och bekanta har där, då vill alla som är involverade markera och sätta gränser på ett eller annat sätt, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet och vice ordförande i Uefa, till Dagens Nyheter.

Uefa meddelar på fredagen att nationalarenan Stade de France i Frankrikes huvudstad Paris blir ny spelplats.

"Uefa vill uttrycka tacksamhet och uppskattning till Frankrikes president Emmanuel Macron för hans stöd och engagemang för att få den mest prestigefyllda matchen i europeisk fotboll att flyttas till Frankrike i en kris som saknar motstycke", skriver Uefa i ett uttalande.

Kreml: "Skamligt"

Beslutet kommer efter stora påtryckningar från fotbollsförbund och politiker runt om i världen – bland andra den brittiska premiärministern Boris Johnson.

Men beskedet sågs inte med blida ögon från ryskt håll.

"Det är skamligt att ett sådant beslut togs. S:t Petersburg skulle ha haft bästa möjliga förutsättningar för att arrangera det här fotbollsevenemanget", säger en talesperson för Kreml enligt AFP.

Under mötet beslutade även Uefa att ryska och ukrainska klubbar som möts i någon av förbundets turneringar ska spela på neutral plan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!