Belgien: Vi har inga presenter till Sverige

Ett redan EM-klart Belgien som tar det lugnt och ger reserverna en chans mot Sverige? Glöm det. "De röda djävlarna" är ute efter gruppsegern. –Vi har inga presenter att dela ut, hälsar förbundskapten Domenico Tedesco.

Belgiens förbundskapten Domenico Tedesco laddar inför EM-kvalet mot Sverige. Arkivfoto.

Belgiens förbundskapten Domenico Tedesco laddar inför EM-kvalet mot Sverige. Arkivfoto.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Fotboll2023-10-15 15:59

Segern borta mot Österrike i Wien i fredags gör att tysk-italienske Tedesco redan nu kan börja spana på hotellanläggningar och reseplaner för sommaren i Tyskland 2024.

Men det gör inte koncentrationen lägre mot Sverige på måndag. Kvaljobbet är inte klart ännu.

– Vi vill bli etta i den här gruppen. Vi vill vinna matchen framför våra fans, i en fortsatt bra känsla. Det är nummer ett, fastslår Belgiens förbundskapten på sin presskonferens inför Sveriges ödesmatch i Bryssel.

Vill bli seedad

Målsättningen är klar: Belgien vill bli en av EM-kvalets fem bästa gruppettor, för att i så fall bli toppseedade i EM, tillsammans med värdlandet Tyskland.

För tillfället ser det bra ut. Frankrike och Portugal har visserligen ännu bättre statistisk så här långt, men också Belgien ligger bra till – särskilt om det blir vinst mot Sverige.

Sedan kan det möjligtvis bli lite mer testande längre fram, när EM-kvalet ska avslutas hemma mot Azerbajdzjan i november.

– Men vi har ingen tid att förlora. Vi har två matcher på oss där vi säkert kan testa lite, men också förbättra oss. Vi kommer inte att göra många konstiga saker. Kanske kan vi se en, två, tre spelare till – men bara kanske, inte måste, säger Tedesco.

Gamla klippor

38-åringen har bara varit förbundskapten sedan i februari, med ansvar för att bygga nytt efter Belgiens "gyllene generation", som tog VM-brons i Ryssland 2018 och länge varit nummer ett på Fifas världsrankning.

Än så länge går det bra, trots att exempelvis mittfältsstjärnan Kevin De Bruyne är långtidsskadad.

Flera av de "gamla" finns också fortfarande kvar, utan att ha blivit så mycket sämre. Romelu Lukaku är hela EM-kvalets skyttekung så här långt, med nio mål. Och Jan Vertonghen, 36, är fortfarande en klippa i försvaret – inte minst för de unga.

– Jag försöker leda dem på ett naturligt sätt, både på och utanför planen. Jag har kommit till ett läge när jag tar det år för år. Jag försöker hålla mig i så bra form som möjligt och har sagt till mig själv att vi får se om några månader hur det känns, säger Vertonghen på presskonferensen i Bryssel.

Mittbacken Jan Vertonghen har återvänt till Anderlecht i belgiska ligan efter en lång utlandskarriär i bland annat Tottenham. Men han spelar fortsatt i landslaget. Arkivfoto.
Mittbacken Jan Vertonghen har återvänt till Anderlecht i belgiska ligan efter en lång utlandskarriär i bland annat Tottenham. Men han spelar fortsatt i landslaget. Arkivfoto.
Fakta: Toppseedade i EM

I EM-slutspelet i Tyskland nästa sommar kommer värdlandet och de fem bästa gruppsegrarna att vara toppseedade. Så här ser läget ut just nu:

Grupp A: Skottland: 15 poäng/6 matcher.

Grupp B: Frankrike: 18 poäng/6 matcher.

Grupp C: England: 13 poäng/5 matcher.

Grupp D: Turkiet: 13 poäng/6 matcher.

Grupp E: Albanien: 13 poäng/6 matcher.

Grupp F: Belgien: 16 poäng/6 matcher.

Grupp G: Ungern: 13 poäng/5 matcher.

Grupp H: Slovenien: 16 poäng/7 matcher.

Grupp I: Schweiz: 14 poäng/6 matcher.

Grupp J: Portugal: 21 poäng/7 matcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!