Bennison om proffsstarten: "Har varit tufft"

Världens dyraste värvning har inte fått någon perfekt start på proffslivet. Men Hanna Bennison stressar inte upp sig trots Evertons kräftgång och bristen på speltid. –Det har varit tufft. Men jag är fortfarande nöjd med mitt val, säger den 19-åriga fotbollstalangen.

Hanna Bennison, Anna Anvegård och Emma Kullberg under lördagens träning med fotbollslandslaget inför Algarve Cup-premiären mot Portugal.

Hanna Bennison, Anna Anvegård och Emma Kullberg under lördagens träning med fotbollslandslaget inför Algarve Cup-premiären mot Portugal.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-19 15:30

Storsatsande Everton har lugnt sagt tagits ner på jorden. Inför säsongen pratade dåvarande tränaren Willie Kirk kaxigt om hur målet var att ta en plats bland de tre främsta i engelska Super League.

Det visade sig snabbt vara en orealistisk förhoppning, och efter en tuff säsongsstart fick Kirk sparken.

Meriterade fransmannen Jean-Luc Vasseur tog över, men inte heller han lyckades vända på skeppet. Efter bara tio matcher på posten fick även Vasseur lämna klubben.

Nu leds laget tillfälligt av Chris Roberts and Claire Ditchburn.

Everton har bara vunnit tre matcher i ligan den här säsongen och ligger näst sist.

För åtminstone en av lagets tre svenskor – Anna Anvegård och Nathalie Björn är de andra – kommer Algarve Cup därför lägligt. På den portugisiska sydkusten får Hanna Bennison chansen att suga i sig av lite blågul optimism.

– Det har hänt väldigt mycket i Everton den senaste tiden, så det är skönt att komma hit och slappna av, säger Hanna Bennison.

Premiären ställdes in

Efter att fredagens match mot Danmark ställts in – den danska truppen drabbades av covid-19 och hoppade av turneringen – inleder Sverige nu med match mot Portugal på söndag. Där hoppas Bennison få speltid – något det varit lite skralt med i England på slutet.

– Man får bara ta vara på de matcherna man har. Det är klart att det var tråkigt att matchen mot Danmark blev inställd, vi hade velat spela så många matcher som möjligt här, men vi får göra det bästa av det, säger Bennison.

Den 19-åriga mittfältstalangen lämnade Rosengård för Everton i somras i det som var hela 2021 års dyraste övergång på damsidan.

Att valet föll på Liverpoolklubben, trots intresse från flera europeiska storklubbar, berodde inte minst på det goda intryck hon fått av Willie Kirk.

När han tvingades bort under hösten var det därför en större missräkning för Bennison än att laget underpresterade.

– Det har påverkat mig en del. Jag har försökt att fokusera på det som jag själv kan påverka, men jag hade såklart bra kontakt med Willie, och när han fick sparken så tidigt, så blev det lite tufft.

Jagades av Lyon

Att bygga förtroende och förståelse för en ny tränare är en process. Och under de senaste månaderna har Hanna Bennison fått finna sig i att inte vara en given startspelare.

– Det tar lite tid såklart, och man vill visa så mycket. Så det är klart att man sätter mycket press på sig själv, för man vill ju visa allt man kan från dag ett. Men jag tycker ändå att det har funkat bra och att jag har kommit in i laget, säger Bennison.

Hennes agent Lisa Ek berättade nyligen i TV4-journalisten Olof Lundhs podcast att några av klubbarna som slogs om Bennisons namnteckning var Bayern München, Manchester City och Lyon.

Men Bennison känner ingen ånger över sitt klubbval, trots den tuffa starten.

– Jag tycker fortfarande att det känns rätt. Det känns som att jag kommer få mer speltid och att jag kommer att utvecklas. Det här var ett bra nästa steg för mig. Sedan har det hänt mycket som man inte hade kunnat veta på förhand, men jag känner också att jag har utvecklats och lärt mig mycket av det. Jag är fortfarande nöjd med mitt val.

Rättad: I en tidigare version framkom felaktig information om vem som tränar Everton. Rätt är Chris Roberts and Claire Ditchburn.

Fakta: Hanna Bennison

Född: 16 oktober 2002 (19 år) i Lomma.

Klubb: Everton (sedan sommaren 2021).

Position: innermittfältare.

A-landskamper/mål: 18/0.

Fotbollsbakgrund: Fostrad i Gif Nike från Lomma. Gick till FC Rosengård 2014, och gjorde där A-lagsdebut redan som 14-åring. Debuterade i A-landslaget som 17-åring, i en bortamatch mot USA i november 2019.

Främsta meriter: OS-silver 2021, SM-guld med Rosengård 2019, utsågs till världens största fotbollstalang 2021 av sajten Goal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!