Bennison: "Vi snackar inte sÄ mycket om taktik"

BĂ€ttre spelare, tuffare trĂ€ningar och överlag en proffsigare miljö. Men nya klubben Everton hade ocksĂ„ mĂ„tt bra av lite svensk struktur, sĂ€ger fotbollstalangen Hanna Bennison. –Vi har inte sĂ„ mycket snack om taktiken. Det hade nog behövts mot de hĂ€r motstĂ„ndarna, sĂ€ger 18-Ă„ringen om den tuffa ligastarten.

Hanna Bennison under mÄndagens trÀning med fotbollslandslaget inför tisdagens VM-kvalmatch mot Georgien pÄ Gamla Ullevi.

Hanna Bennison under mÄndagens trÀning med fotbollslandslaget inför tisdagens VM-kvalmatch mot Georgien pÄ Gamla Ullevi.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-09-20 14:08

Everton, med nya svensktrion Nathalie Björn, Anna AnvegĂ„rd och Hanna Bennison, har inte fĂ„tt nĂ„gon drömstart pĂ„ sĂ€songen. TvĂ„ ligamatcher har slutat i tvĂ„ storförluster, 0–4 bĂ„da gĂ„ngerna, mot titelkandidaterna Manchester City och Chelsea.

Det positiva Àr att samtliga svenskor fÄtt mycket speltid, senast mot Chelsea startade alla tre. Och för 18-Äriga mittfÀltaren Hanna Bennison kÀnns Super League-klubben trots allt som helt rÀtt val för ett första EuropaÀventyr.

Inför tisdagens VM-kvalmatch mot Georgien njuter hon av att numera vara ett av fotbollslandslagets alla utlandsproffs.

– Det Ă€r mycket som Ă€r nytt och det Ă€r vĂ€ldigt intensivt med mycket trĂ€ningar och sĂ„. Men nu kĂ€nns det som att det har lugnat sig lite och jag trivs redan jĂ€ttebra. Det kĂ€nns proffsigare bĂ„de pĂ„ och utanför planen: frukost före trĂ€ning och lunch efter, varje dag. Och vi kör ocksĂ„ gym varje dag. Det kĂ€nns lite proffsigare och det gillar jag, sĂ€ger Bennison.

Sexsiffrigt belopp

FyraĂ„rskontraktet och den sexsiffriga övergĂ„ngssumman (i brittiska pund) – nytt klubbrekord för Everton – vittnar om hur högt hon vĂ€rderas. Att RosengĂ„rd fick ordentligt betalt glĂ€der henne.

– Jag har spelat i RosengĂ„rd i Ă„tta Ă„r sĂ„ det betyder mycket för mig att kunna ge tillbaka i klubben. Det kĂ€nns stort. Sedan Ă€r det vĂ€l inget jag tĂ€nker sĂ„ mycket pĂ„, jag vill mest spela i ett bra lag, sĂ€ger Bennison.

SÀrskilt orolig över Evertons tunga start i Super League Àr hon inte. MÄlsÀttningen Àr högt stÀlld , laget siktar pÄ topp tre, men med nio nyförvÀrv mÄste det fÄ ta sin tid, sÀger Bennison.

– Vi har nĂ€stan fĂ„tt tuffast möjliga motstĂ„nd hĂ€r i början. SĂ„ det har varit kĂ€mpigt. Och med ett sĂ„ nytt lag blir det alltid lite tufft. Men vi kĂ€mpar vidare och det kĂ€nns som att vi har nĂ„got bra att bygga vidare pĂ„.

Tuffaste utmaningen hittills

Det finns dock en sak som hon skulle vilja se mer av. För Àven om hon gillar att fokus ligger pÄ offensiv, rak fotboll, kan det vara bra med lite cynism nÀr man stÀlls mot de bÀsta lagen.

– Vi har inte sĂ„ mĂ„nga möten och inte sĂ„ mycket snack om taktiken. Vi kör mest pĂ„ och trĂ€nar hĂ„rt. Det hade kanske behövts lite mer taktik i det defensiva spelet för att göra oss Ă€nnu bĂ€ttre som lag.

– Det hade nog behövts mot de hĂ€r motstĂ„ndarna som vi har fĂ„tt möta i början. Lite mer snack om det defensiva spelet.

Flytten till England Àr samtidigt den största utmaningen hittills i karriÀren, sÀger hon. Ett snÀpp upp bÄde frÄn att ta en plats i RosengÄrds A-lag och att etablera sig som truppspelare i landslaget.

– Det hĂ€r blir tuffare faktiskt. Det Ă€r mycket bĂ€ttre lag och bĂ€ttre matcher, och högre tempo. SĂ„ det blir tuffare att ta en startplats. Men jag kĂ€mpar pĂ„ och om jag gör det bra sĂ„ tror jag att jag kan fĂ„ den dĂ€r startplatsen, sĂ€ger Hanna Bennison.

Hanna Bennison och HÀckens Emma Kullberg under mÄndagens trÀning pÄ Gamla Ullevi.
Hanna Bennison och HÀckens Emma Kullberg under mÄndagens trÀning pÄ Gamla Ullevi.
Fakta: Hanna Bennison

Född: 16 oktober 2002 (18 Är).

Bor: Lomma.

Klubb: Everton (sedan sommaren 2021).

Position: InnermittfÀltare.

Fotbollsbakgrund: Fostrad i Gif Nike frÄn Lomma. Gick till FC RosengÄrd 2014, och gjorde dÀr A-lagsdebut redan som 14-Äring. Debuterade i A-landslaget som 17-Äring, i en bortamatch mot USA i november 2019.

FrÀmsta meriter: OS-silver 2021, SM-guld med RosengÄrd 2019, utsÄgs till vÀrldens största fotbollstalang 2021 av sajten Goal.

Landslagsmeriter: 15 A-landskamper, 7 U23, 2 U19, 19 U17.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om