Ber om stöd i öppet brev: "Kommer göra allt"

Utspelat mot Italien och bara oavgjort mot Wales – resultat som har skapat kritik hemma i Schweiz. Nu ber förbundskaptenen Vladimir Petkovic i ett öppet brev om fansens stöd inför söndagens ödesmatch mot Turkiet i fotbolls-EM. "I morgon är en annan dag", skriver han.

Schweiz förbundskapten Vladimir Petkovic, till höger, ber om supportrarnas stöd inför ödesmötet med Turkiet. Arkivbild.

Schweiz förbundskapten Vladimir Petkovic, till höger, ber om supportrarnas stöd inför ödesmötet med Turkiet. Arkivbild.

Foto: Ettore Ferrari/AP/TT

Fotboll2021-06-19 17:32

Framför allt är det den senaste insatsen mot Italien, 0–3, som retat upp fotbollssupportrarna i hemlandet. En match där Schweiz var blekt, uddlöst och blev överkört.

När det sedan också kom fram att lagkaptenen Granit Xhaka flugit in sin frisör från Zürich till Rom för en klippning inför Italienmatchen, då var det klippt hos allmänheten.

Blek blondin

Xhaka spelade mot Italien med ett nytt, blont utseende, men var en av många schweiziska spelare som uppträdde blekt. Dagen efter förlusten vägrade han dessutom att träffa media, skriver Reuters.

Men det finns fortfarande en chans kvar för Schweiz att resa sig och ta sig till åttondelsfinal. Seger över nollpoängaren Turkiet i morgon i Baku kan ta alpnationen vidare – och förbundskapten Petkovic ber i ett öppet brev i tidningen "Schweiz am Wochenende" om stöd från alla.

"Vi ville ge er en magisk kväll och göra er stolta över oss och vårt Schweiz. Efter många motgångar och en lång pandemi ville vi vi glädja er med en vinst över Italien. Vi planerade för det så mycket, kanske för mycket. I slutändan blev det bara besvikelse. För er, för oss och för de 4 000 schweizare som hade rest till Rom. Vi är väldigt ledsna för det", skriver han enligt Reuters och fortsätter:

"Behöver stöd från alla"

"I morgon är en annan dag. Mot Turkiet har vi en ny chans att kvalificera oss för åttondelsfinal...Vi försöker möta era krav, men lyckas inte alltid. Det är därför vi behöver stödet från er alla inför den här viktiga matchen...Vi kommer göra allt för att vi alla tillsammans ska kunna vara glada tillsammans på söndag kväll", skriver han.

Schweiz får svårt att bli bland de två bästa lagen i gruppen och det största hoppet är sannolikt att ta en plats som en av de fyra bästa treorna som också går vidare.

Italien toppar gruppen på sex poäng och är klart för åttondel, Wales har fyra poäng och fem måls bättre målskillnad än Schweiz som har en poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!