Ber om ursäkt för plumpt uttalande om damfotboll

Nordirlands förbundskapten Kenny Shiels sade att kvinnor är mer känslomässiga än män och därför släpper in mål snabbare i fotboll. Efter kritik från bland andra tidigare Premier League-stjärnan Ian Wright ber 65-åringen om ursäkt.

Nordirlands förbundskapten Kenny Shiels ber om ursäkt för sina kritiserade och omdiskuterade uttalanden efter VM-kvalmatchen mot England i Belfast.

Nordirlands förbundskapten Kenny Shiels ber om ursäkt för sina kritiserade och omdiskuterade uttalanden efter VM-kvalmatchen mot England i Belfast.

Foto: Liam McBurney/AP/TT

Fotboll2022-04-13 14:34

Nordirlands damlandslag förlorade med 0–5 mot England i VM-kvalet.

På presskonferensen efter tisdagskvällens match i Belfast analyserade förbundskaptenen Kenny Shiels faktumet att hans spelare släppt in mål i 26:e, 52:a, 60:e, 70:e och 79:e minuten.

– Går man igenom mönstren så... när ett lag släpper in ett mål släpper de in ett andra inom en väldigt kort tidsperiod. Det gäller alla aspekter av damfotbollen eftersom flickor och kvinnor är mer känslomässiga än män. Därför hanterar de inte ett insläppt mål speciellt bra, sade han bland annat.

På onsdagen fick den 65-årige förbundskaptenen kritik från flera håll, bland annat den tidigare Premier League-stjärnan Ian Wright.

"Kenny Shiels snackar skit! På tal om känslomässiga kvinnor! Såg inte den mannen hur många gånger jag grät PÅ PLANEN", skriver Wright på Twitter och delar bilder som visar honom gråtande under tiden i Arsenal på 1990-talet.

Yvonne Harrison, vd för organisationen Women in football, reagerade också.

– Att i dag höra en man prata om att kvinnor är för känslomässiga, det känns som att kastas tillbaka 30 år, säger Harrison till nyhetsbyrån PA enligt BBC.

Shiels bad senare om ursäkt genom ett uttalande på det nordirländska fotbollsförbundets webbplats.

"Jag vill be om ursäkt för mina kommentarer på presskonferensen efter matchen i går kväll. Jag är ledsen över den förolämpning som de har orsakat", skriver han och fortsätter:

"Jag är en förespråkare för damfotbollen och passionerad över att utveckla möjligheterna för flickor och kvinnor så att de kan blomma ut."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!