Berg hjälte för Djurgården mot Häcken

Djurgården jagar kontakt med topplagen. Tre poäng hemma mot Häcken gör att avståndet krymper. Stor hjälte i 1–0-segern: Oliver Berg med sitt första mål för Djurgården i allsvenskan.

Oliver Berg, till vänster, gjorde matchens enda mål när Djurgården besegrade Häcken med 1–0 på Tele2 arena.

Fotboll2023-05-24 21:06

Matchens enda mål på Tele2 arena kom i den 72:a minuten.

Djurgårdens Gustav Wikheim måttade ett inlägg från vänster, ett inlägg som domare Joakim Östling bedömde som hands på Häckens Valgeir Fridriksson.

Straff till hemmalaget – och stora protester plus varning på Fridriksson som menade att bollen inte alls tog på handen.

Fram klev Oliver Berg och sköt in 1–0 bakom gästernas burväktare Peter Abrahamsson. Målet var Bergs första i allsvenskan för Djurgården.

– Man har väntat på det här, det har varit lägen som kanske borde blivit mål tidigare, men det är skönt att få det (målet) i dag, säger Berg i Discovery+ och fortsätter:

– Man kan tänka på mycket, men jag har mina regler som jag följer. Utan att gå in för mycket på det så gjorde jag som jag brukar och det fungerade.

Häcken jagade kvittering, men den kom inte.

Djurgården spikade igen och lade beslag på samtliga tre poäng.

Intensiv start

Annars var det full fart direkt mellan förra årets allsvenska tabelltvåa och fjolårets SM-guldvinnare, där Djurgården satta plattan i mattan redan från avspark.

Redan efter en minut fick hemmalaget ett läge. Ett inlägg från höger letade sig in till Wikheim som fick läget – men inget mål den gången.

Häcken hade några kontringar och ett par skott utifrån i första halvlek, men något direkt hot mot comebackande Jacob Widell Zetterström i hemmaburen var det inte tal om.

Desto större hot var det mot gästernas burväktare Peter Abrahamsson.

Djurgården kom i våg efter våg.

Aggressiva, energiska, hungriga.

17-årig startdebutant

Bästa chansen första 45 fick hemmalagets 17-åring Lucas Bergvall, som dagen till ära gjorde allsvensk startdebut.

I 39:e minuten nådde tonåringen högst på ett inlägg och satte pannan till bollen. Abrahamsson svarade med en vass räddning när Bergvall kom med både häng och kraft i avslutsförsöket.

Bergvall visade ingen respekt, ordnade frisparkar, vände bort gulsvarta mittfältare, tog sig fram på små ytor.

– Jag tycker vi gör en jättebra första halvlek, jag tycker vi dominerar ganska mycket. De kommer ingenstans i stort sett, de har några kontringar. Jag tycker vi gör det bra, så nu är det bara att sätta dit den så det blir tre poäng, sade Bergvall till Discovery+ i halvtid.

Djurgården uppåt i tabellen

Det som Bergvall kallade dominans avtog i andra halvlek.

Häcken vaknade till liv, hittade luckor och tog sig framåt på konstgräset.

Den främsta möjligheten fick Lars Olden Larsen med en nick från nära håll, men Widell Zetterström svarade med en bra räddning.

Och efter Djurgårdens ledningsmål mäktade faktiskt inte Häcken med en bättre målchans än den som Olden Larsen hade tidigt i andra halvlek.

1–0-segern innebär att Djurgården tar sig upp till femte plats i allsvenskan. Dif har 16 poäng efter tio spelade omgångar och är två placeringar och tre poäng bakom Häcken i tabellen.