Berg hjälte i ångestmötet – trots missad straff

Göteborg såg ut att gå mot en ny förlust. Då klev de två klubbikonerna Emil Salomonsson och Marcus Berg fram och ordnade tre poäng för "Blåvitt". –Jag tycker vi förtjänade segern, säger segerskytten Marcus Berg efter 2–1-vinsten borta mot Degerfors.

Marcus Berg (till höger) blev matchhjälte för Göteborg med sitt 2–1-mål.

Fotboll2023-08-19 17:01

1–1 på tavlan och femton minuter kvar att spela. Då fick IFK Göteborg ett superläge att ta hem ångestmötet borta mot Degerfors. Stjärnan Marcus Berg lyckades dock inte hålla nerverna i styr och missade straffen.

Men den rutinerade anfallaren skulle revanschera sig. Med fem minuter kvar av ordinarie tid höll sig Berg framme på en retur och nickade in 2–1 för gästerna – vilket också blev slutresultatet.

Räddade ängel

Berg räddade dessutom en het Degerforschans från Seid Korac på tilläggstid när han nickade undan bollen på mållinjen.

Det är andra gången på en vecka, efter segern mot Djurgården förra helgen, som Göteborg vänder ett 0–1-underläge till 2–1-seger.

– Det är en tro och trygghet att vi har det. Vi har kunnat göra bra prestationer men när man inte får med sig resultat är det klart att det finns en oro. Men vi är en grupp som kör "all in" och tror på det. Det är det enda vi kan göra. Jag tycker vi förtjänar segern i dag, säger Berg efter matchen till Discovery+.

Bytet som förändrade

Innan det hade Degerfors tagit ledningen i början på den andra halvleken genom försvaren Gustav Granath. Då genomförde gästerna ett trippelbyte som satte fart på offensiven. Bara fem minuter efter att Astrit Selmani, Johan Bångsbo och Hussein Carneil kommit in kunde Emil Salomonsson sätta dit kvitteringen efter stort tryck från gästerna.

I och med segern har Göteborg tagit tre segrar på sina fyra senaste matcher. Man går även upp på en kvalplats och petar ned AIK under nedflyttningsstrecket.

I den andra allsvenska matchen som spelades samtidigt mellan Brommapojkarna och Halmstad vann hemmalaget med 3–1.

För krisande Varberg fortsätter kraftgången. I lördagens kvällsmatch på Påskbergsvallen vann gästerna Värnamo klart med 3–0. Varberg har nu hela åtta poäng upp till Göteborg på kvalplats.