Bertilsson frälste Degerfors – HBK till kval

Degerfors hänger kvar i fotbollsallsvenskan. Tacka Johan Bertilsson för det. Hans 1–0-mål i slutminuterna borta mot Östersund skickade Halmstad, som bara fick 0–0 mot Malmö FF i slutomgången, till allsvenskt kval. –Helt otroligt, säger matchhjälten.

Johan Bertilsson sätter 1–0-målet som gör att Degerfors hänger kvar i allsvenskan.

Johan Bertilsson sätter 1–0-målet som gör att Degerfors hänger kvar i allsvenskan.

Foto: Per Danielsson/TT

Fotboll2021-12-04 17:04

Årets ena allsvenska nykomling spelar i fotbollens högsta serie även nästa säsong. Den andra måste besegra Helsingborg över två tuffa matcher för att hänga kvar.

För Degerfors säkrades kontraktet i elfte timmen, när Johan Bertilsson höll sig framme och stötte in 1–0 borta mot Östersund i den 87:e minuten i säsongens sista omgång.

– Det är helt otroligt. Jag tycker att vi jobbar på, vi skapar chanser men har svårt att få in bollen. Men till slut så gick den in. Det var underbart, säger Bertilsson till Discovery+.

Nervös väntan

När Halmstad samtidigt fick nöja sig med 0–0 borta mot Malmö FF – som tack vare poängen blev svenska mästare – räckte det för att Degerfors skulle ta ett kliv uppåt i tabellen och därmed undvika kvalspel mot Helsingborg.

Efter slutsignalen i Östersund samlades Degerforsspelarna i ring för att följa de sista minuterna i Malmö–Halmstad från håll. När domaren blåste av matchen utbröt stort jubel varpå spelarna sprang till läktaren för att fira med de ditresta bortafansen.

– Det var lite lång nervös väntan där såklart, man vet att ingenting är klart förrän det är klart. Men det är underbart, stor glädje i gruppen och mycket fans på plats också. Det är helt grymt, säger Johan Bertilsson.

Ovisst kval för HBK

Den 33-årige anfallsveteranen tackar supportrarna som stöttat laget inte bara i matchen mot Östersund, utan under hela säsongen.

– Man har känt stöd under hela året, intresset kring laget är väldigt stort. Det betyder enormt mycket. Vi gjorde allt vi kunde för oss själva och för alla som gillar Degerfors.

Halmstad får i stället ladda vidare för det allsvenska kvalet, som spelas i bäst av två matcher. Helsingborg, trea i superettan, inleder hemma den 11 december och returen i Halmstad spelas tre dagar senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!