Ni minns säkert vad som hände i somras. Linköping City förlorade i norrettan, 1–3 mot Forward i Örebro. Efter att ha sett avvikande spelmönster beslöt Svenska Spel att stänga spelet på matchen 30 minuter före avspark. Det slogs larm om märkliga spelmönster och oddsrörelser, något som flera organisationer reagerade på.
Vid sidan av utredningarna som startades av polisen och förbundet tillsatte klubben en egen utredning för att klargöra misstankarna. Och nu har Linköping City fått besked från polisen att ärendet är nedlagt.
– Det känns jätteskönt. Polisen har utrett grundligt och inte kommit fram till något. Sådana här utredningar brukar ta längre tid, men jag känner att vi har varit behjälpliga, säger Khalid Neshati, Citys koordinator för att bemöta matchfixningsanklagelserna.
Ordföranden Tuncay Yüksel nickar instämmande. Han hymlar inte om att det varit en tuff tid sedan i somras och inte minst när det hände.
– Det är klart att ryktena skadade oss. Misstankarna har varit jobbiga. Man kände sig skyldig utan att vara det och började misstänka allt och alla. Vem kan man lita på? Det var skitjobbigt. Samtidigt upplevde vi att det var en svag anklagelse och insåg vikten av att inte döma folk utan att veta, säger Yüksel.
Khalid Neshati:
– Skulle vi ställa över spelare, peka ut dem och så visade det sig sen att det inte var något? Mycket diskussioner och jobbiga frågor, men jag tycker att vi hanterade det bra.
Vad säger ni om de konstiga situationerna i Forwardsmatchen?
– Det ser lite konstigt ut, det gör det. Men misstag sker i alla matcher. Det var också mycket svårt underlag och folk som halkade till höger och vänster, säger Tuncay Yüksel.
Det är ingen hemlighet att matchfixning förekommer och är ett stort bekymmer på olika nivåer inom fotbollen.
– Vi är inte unika i det här. Tyvärr ser det ut så här. Bettingmarknaden är så stor, säger Khalid Neshati.
Vad har ni lärt er?
– Att vi måste hålla ögonen öppna och vara ännu mer noggranna med vilka karaktärer som vi tar in. Konstellationer finns i alla lag, men det gäller att vara vaksam och förebygga grupperingar.
– Att ha fullt förtroende för de spelare och ledare som vi tagit hit och inte tro på en massa rykten, säger Tuncay Yüksel.
Flera sponsorer hörde av sig till klubben efter anklagelserna och hotade i vissa fall med att hoppa av. Med polisutredningen nu nedlagd är förhoppningen att det inte ska påverka stödet i framtiden.
– Tidigare år har vi alltid fått in en del pengar under sommaren. Det fick vi inte nu. Om det berodde på anklagelserna eller på något annat vet jag inte, säger Khalid Neshati.
Sporten sökte under tisdagskvällen representanter från polisen och Svenska fotbollförbundet, men utan resultat.