Beskedet från Smålands FF: "Vi avvaktar"

Under fredagsförmiddagen kom det efterlängtade – och väntade – beskedet att all idrott öppnas upp för tävlingsverksamhet den 14 juni. Idrotts-Sverige kan andas ut. Men det får inte spelas några träningsmatcher i fotboll före det.

Snart får det spelas fotboll igen – men det blir utan publik på matcherna. Maxtaket på 50 personer vid allmänna sammankomster står fast.

Snart får det spelas fotboll igen – men det blir utan publik på matcherna. Maxtaket på 50 personer vid allmänna sammankomster står fast.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2020-05-29 10:31

Flera lokala lag låg i startgroparna för att dra på sig matchdressen, snöra på sig skorna och smörja in fotbollslåren med liniment. Äntligen fotbollsdags! 

Riktigt så ljuvligt och enkelt är det inte – än. Det är 14 juni som gäller, även för träningsmatcher.

– Om nu Folkhälsomyndigheten går med på att smittrisken medger seriespel, som de tidigare inte gjort, ska man vara försiktig med att försöka tänja på det för mycket. Har vi sagt 14 juni bör vi hålla på det, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

Trots att det inte blir några träningsmatcher var det förstås glada miner i Fotbolls-Sverige, efter beskedet att säsongen äntligen kan starta i mitten av juni.

– Det är självklart ett mycket stort och viktigt steg att kunna börja spela matcher – läget är tufft, men ser ändå klart ljusare ut efter detta besked. Jag är övertygad om att landets fotbollssupportrar känner stor glädje idag, samtidigt som det såklart ändå är tråkigt – men fullt begripligt – att vi inte kan ha publik på matcherna än. Tids nog kommer vi dit också, under tiden måste vi förhålla oss till de restriktioner som gäller så ansvarsfullt vi kan, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Smålands Fotbollförbund har ett möte på måndag förmiddag, för att jobba fram nya rekommendationer med anledning av fredagens besked.

– Det är styrelsefolk, tävlingskommittén och domarkommittén som ska träffas, säger Mats Larlind på SmFF.

Det mesta tyder på att de första serierna drar igång i mitten av juni. Så blir det dock inte i alla distrikt. 

– I Göteborgsdistriktet har de beslutat att inte spela seriematcher på lokal nivå förrän i början av augusti. Alla förbund har egen beslutanderätt, säger Larlind.

Först ut bland våra lokala lag att spela seriematcher är Västerviks FF (14 juni), Gullringens GoIF, IFK Västervik, Kisa BK och Rimforsa IF Dam (17 juni). Det är enligt planen om nu inte fotbollförbunden i Småland eller Östergötland beslutar något annat i nästa vecka. 

Senast tisdagen den 2 juni kommer Smålands FF att uppdatera sina riktlinjer. För Östergötlands FF är det onsdagen den 3 juni som gäller. 

I väntan på det var beslutet från Folkhälsomyndigheten den här fredagen ett glädjebesked för många idrottsintresserade i vårt land.

Nu har fotbollen fått klartecken. 14 juni tillåts det att spela tävlingsmatcher.
Nu har fotbollen fått klartecken. 14 juni tillåts det att spela tävlingsmatcher.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!