"Beslutet står fast så länge vansinnet pågår"

Ryssland har kastats ut från kvalet till fotbolls-VM, men har överklagat beslutet till Idrottens skiljedomstol (Cas). Sverige tänker dock inte spela en eventuell playoff-final mot Ryssland så länge kriget i Ukraina fortsätter. –Vi hoppas naturligtvis att Cas ska fatta rätt beslut, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, under onsdagens pressträff i Solna.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, under onsdagens pressträff i Solna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-03-16 12:48

På tisdagen meddelade Cas sitt interimistiska beslut (gäller tills vidare) kring ett av tre ärenden som Rysslands fotbollsförbund har överklagat. Då var det Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och dess uteslutning av ryska lag som slogs fast.

Det innebär exempelvis, som det ser ut nu, att Ryssland stoppas från damernas EM i sommar, där landet är i samma grupp som Sverige.

– EM är ju en Uefa-tävling och beslutet där är rysk uteslutning. Däremot hur man väljer att ersätta med andra lag och så vidare, där får jag hänvisa till Uefa, säger Håkan Sjöstrand till TT.

Övriga två ärenden behandlas fortfarande. Det handlar dels om att ryska lag även uteslutits av Internationella fotbollsförbundet (Fifa), dels om att Polen fått en direktplats till finalen i det kommande VM-playoffspelet. Polen skulle ha mött Ryssland i sin semifinal medan Sverige kommer att ta sig an Tjeckien i den andra.

Beslut senare i veckan

Även i dessa ärenden borde det luta åt att Cas avslår Rysslands överklagan, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet (SvFF).

– Även om alla ärenden hanteras separat, och det ska de göra, så var det ett bra beslut i går. Det ger ändå en viss riktning och vägledning, säger Sjöstrand under onsdagens presskonferens.

– Vi hoppas naturligtvis att Cas ska fatta rätt beslut även i de här ärendena, och vi förväntar oss ett beslut i slutet på veckan.

Han betonar på nytt att Sveriges nuvarande linje står fast; det är helt enkelt inte aktuellt att spela mot Ryssland i ett VM-playoff så länge kriget i Ukraina pågår.

– Vi kan alla konstatera att kriget i Ukraina, och det mänskliga lidande som vi får se, är fruktansvärt. Så beslutet att inte möta Ryssland står fast så länge vi ser det här vansinnet pågå, säger Sjöstrand.

Ser över säkerheten

Säkerheten behöver samtidigt ses över även utan Rysslands deltagande, säger Sjöstrand. En eventuell avgörande playoffmatch i Polen, som gränsar till Ukraina, behöver analyseras ur den aspekten. Även damlandslagets VM-kvalmatch i april borta mot Georgien, grannland till Ryssland, finns med i den diskussionen.

– Vi följer säkerhetsläget väldigt noga i regionen runt omkring kriget. Vi har kontakt med Polens fotbollsförbund, med UD och med Sveriges ambassad och konsulat i Polen. Vi vet att situationen kan förändras snabbt, så vi kommer självklart jobba vidare med de här frågorna. Och vi gör precis samma arbete runt damernas VM-kvalmatch i Georgien.

Under playoffsemifinalen hemma mot Tjeckien nästa torsdag kommer Sverige att markera sitt stöd till folket i Ukraina. I vilken form är däremot inte klart.

– Exakt hur det kommer att genomföras, det kan jag inte säga just nu. Men vi kommer att visa vårt stöd och vi kommer att genomföra någon insamling till det ukrainska folket på något sätt, säger Håkan Sjöstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!