KLART: Serieomläggningen på damsidan blir av

Damernas division 1-serier bantas till 2023. Den kommande säsongen blir ett övergångsår för att möjliggöra förändringarna.

Tjust IF vann division 2 den gångna säsongen. Nu står det klart att division 1-serierna bantas på damsidan, från 72 till 42 lag.

Tjust IF vann division 2 den gångna säsongen. Nu står det klart att division 1-serierna bantas på damsidan, från 72 till 42 lag.

Foto: Privat

Fotboll2021-11-30 09:00

Efter förbundets representantskap i helgen står det klart att 2022 blir ett övergångsår för damfotbollen. Till 2023 blir det tre division 1-serier med 14 lag i varje i stället för sex serier med tolv lag i varje som nu.

Det betyder att 72 division 1-lag ska bli 42 lag och det betyder nedflyttningsstreck mitt i tabellen.

När Vimmerby Tidning tidigare pratade med Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund sa han så här:

– Det kan bli en effekt, att vi får division 5-serier. Vi har våra damserier med Blekinge så vi får ta en diskussion om det. Men det vi vet är att det kommer bli jäkligt tufft för lagen att hänga kvar nu. Tjust (IF) är ett exempel, som nu kommer upp i division 1 när hälften av lagen plötsligt ska åka ur.

Svenska Fotbollförbundet skriver så här om förändringen som är beslutad:

"Den fråga som debatterades flitigast under representantskapet var de föreslagna förändringarna i damseriepyramiden, att division 1 damer till 2023 består av tre serier med 14 lag och att säsongen 2022 blir ett övergångsår för när det gäller upp- och nedflyttning av lag till division 1. En förändring som innebär att serieseger i division 1 ger direkt avancemang till Elitettan. Blekinges FF yrkade att frågan skulle återremitteras för vidare utredning, men förbundsstyrelsens ovan beskrivna förslag antogs efter rösträkning. 29 ja, 12 nej. Västerbottens FF yrkade att ettan även fortsättningsvis skulle spelas med sex serier à tolv lag, men det avslogs."

Karta: Borens IK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om