Bild: Fifa förbjuder regnbÄgsbindel pÄ dam-VM

Fifa har bestĂ€mt sig, inga regnbĂ„gsfĂ€rgade kaptensbindlar pĂ„ damernas fotbolls-VM i sommar, skriver den tyska tidningen Bild. –Fifa har informerat oss om att de önskar att alla deltagande nationer bĂ€r Fifas kaptensbindel, sĂ€ger Tysklands landslagschef Maika Fischer till tidningen.Fifa hĂ€vdar att inget beslut Ă€r taget.

Kosovare Asllani med regnbÄgsfÀrgad kaptensbindel i EM-kvartsfinalen mot Belgien förra Äret. Arkivbild.

Kosovare Asllani med regnbÄgsfÀrgad kaptensbindel i EM-kvartsfinalen mot Belgien förra Äret. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-03-29 13:15

Det tyska fotbollsförbundet (DFB) har hört av sig till det internationella fotbollförbundet (Fifa) för att höra om de kan bli undantagna frÄn regeln, men DFB fick avslag direkt.

Jens T Andersson Àr landslagschef pÄ Svenska fotbollförbundet (SvFF).

– Jag har inte fĂ„tt nĂ„got formellt besked, utan bara andrahandsuppgifter frĂ„n den pĂ„gĂ„ende konferensen som sker digitalt, dĂ€r tyskarna ska ha stĂ€llt frĂ„gan och Fifa sagt att man föredrar att man ska anvĂ€nda deras framtagna bindlar, sĂ€ger han till TT.

Om det stÀmmer hÄller Fifa samma linje som under herrarnas fotbolls-VM i Qatar i vintras.

England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, NederlÀnderna och Schweiz planerade dÄ att anvÀnda "One Love"-bindeln under sina matcher men stoppades av Fifa i sista stund, genom hot om sportsliga straff som gula kort och avstÀngningar.

Ingen svensk Fifa-kontakt

Fifa menar dock att inget nu Àr bestÀmt.

"Vid en workshop tidigare i dag fick Fifa frÄgan om utrustning och tÀvlingsregler gÀllande damernas fotbolls-VM 2023. Fifa vill upprepa att inget beslut tagits gÀllande armbindlar. Fifa har en pÄgÄende dialog med spelare och medlemslÀnder", skriver Fifas pressavdelning i ett mejl till TT.

PÄ frÄgan om Sverige hört av sig till Fifa och sagt att man vill ha regnbÄgsbindel och/eller "One Love"-bindel pÄ VM svarar Jens T Andersson:

– Vi har inte varit i kontakt med Fifa gĂ€llande den frĂ„gan Ă€nnu. Det Ă€r fyra mĂ„nader kvar och den konferens som Ă€ger rum nu handlar lite om förutsĂ€ttningar inför mĂ€sterskapet.

– NĂ€r vi fĂ„r förutsĂ€ttningarna som gĂ€ller vid mĂ€sterskapet fĂ„r vi fatta beslut utifrĂ„n det. Det hĂ€r Ă€r ingen ny frĂ„ga, den var uppe pĂ„ herr-VM ocksĂ„. Det finns inga fĂ€rdiga beslut Ă€nnu men jag vill noga understryka att spelarna vill spela med regnbĂ„gsbindel och/eller "One Love"-bindel.

TT: Vad sÀger du om svaret som Bild uppger att Tyskland fÄtt?

– Jag Ă€r lite Ă„terhĂ„llsam kring det eftersom det inte Ă€r förstahandsuppgifter som kommit till oss formellt frĂ„n Fifa. Jag vill gĂ€rna ha de förutsĂ€ttningarna skriftligen frĂ„n Fifa innan jag tar stĂ€llning Ă„t nĂ„got hĂ„ll.

Asllani: Vi backar inte

För en dryg mÄnad sedan sade Leah Williamson, lagkapten i England, att hennes lag vill bÀra den regnbÄgsfÀrgade kaptensbindeln pÄ VM.

NÀr Sverige spelade en trÀningslandskamp mot Tyskland i februari frÄgade DN Kosovare Asllani om det Àr vÀrt att ta risken i och med Fifas hot om sportsliga sanktioner, sÄsom varningar, pÄ herrarnas VM.

– Vi kommer inte att backa. Vi Ă€r kvinnor, sade Asllani till tidningen dĂ„.

Magdalena Eriksson Àr inne pÄ samma spÄr som landslagskollegan Asllani. Eriksson sÀger att det vore beklagligt om Fifa förbjöd bindeln.

– Vi har varit vĂ€ldigt tydliga med att vi vill bĂ€ra bindeln. Jag förstĂ„r inte ett sĂ„dant beslut, men vi följer situationen och gör vĂ„ra röster hörda tillsammans, sĂ€ger Chelsea-stjĂ€rnan enligt BBC.

VM i Australien och Nya Zeeland spelas 20 juli–20 augusti.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!