Ny klubb bildas för att kunna avancera

Västervik Damfotboll har varit ett samarbete mellan Västerviks FF och IFK Västervik. Nu ska den bli en separat förening.

Det mesta talar för att Erika Bertilsson och hennes lagkompisar kommer att spela i den nybildade föreningen för damfotboll i Västervik.

Det mesta talar för att Erika Bertilsson och hennes lagkompisar kommer att spela i den nybildade föreningen för damfotboll i Västervik.

Foto: Malin Belfrage

Fotboll2022-02-10 07:00

Samarbetet mellan IFK och VFF när det gäller damfotbollen i Västervik har pågått sedan 2017. Nu tar man det alltså ett steg längre genom att bilda en separat förening.

– Det är mest formalia. Det är framförallt en stor anledning till varför vi gör detta och det är att ett kombinationslag inte kan komma vidare från division 2. Vi siktar uppåt i seriesystemet. Det blir svårt att motivera spelarna ett år om de vet att vinner de serien kan de ändå inte gå upp, säger Oscar Klein, som ingår i VFF:s damsektion.

Rent praktiskt innebär det att Västervik Damfotboll tar över platsen i division 2 som egentligen tillhör VFF. Samma sak gäller i division 3 där platsen tillhör IFK. Föreningen kommer även att ha ett lag i division 4 den kommande säsongen.

Den nybildade föreningen kommer att ha ansvar för all verksamhet från flickor 15 upp till seniorverksamheten. När det gäller verksamheten för flickor 14 och yngre är det meningen att VFF och IFK ska fortsätta bedriva den verksamheten var för sig.

– Även om ungdomsverksamheten drivs var för sig så kan föreningarna samarbeta där det behövs, säger Oscar Klein.

undefined
Spel i division 2 väntar för Mia Larsson och Västervik Damfotboll den kommande säsongen.

För att detta ska bli verklighet måste det till ändringar i VFF:s respektive IFK:s stadgar. Ändringarna kan göras i samband med föreningarnas årsmöten. VFF har sitt årsmöte den 28 februari och IFK en vecka senare.

Förslaget att bilda en separat förening för damfotboll har jobbats fram gemensamt av respektive föreningarnas styrelser. 

– Från IFK:s sida är alla i styrelsen positiva till detta och det vore konstigt om inte denna stadgeändring röstas igenom på klubbarnas årsmöten, säger Madeleine Elb, som ingår i IFK:s damsektion.

– Stadgeändringarna känns bra och vi räknar nu med att det här går igenom. Det är redan ett samarbete som sker och det är ingen jätteskillnad, säger Oscar Klein.

Styrelsen för Västervik Damfotboll kommer att bestå av representanter som har VFF och IFK som moderklubbar.

Efter varje säsong görs det en utvärdering av samarbetet.

– Var femte år kommer det även att utvärderas på respektive klubbs årsmöte för att se att allt fungerar som det ska. Ambitionen är hela tiden att vi inte bara ska bli bättre på att spela fotboll och komma högre upp i seriesystemet, vi ska även ha fler och fler lag samt fler och fler tjejer som spelar fotboll. Det är det som är grundbulten i det hela, säger Oscar Klein.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!