Björn: "Är nya tider nu"

För första gången någonsin ser Sveriges fotbollsdamer ut att missa OS. 1–1 hemma mot Italien i Nations League gör att möjligheten att nå spelen i Paris är försvinnande små. –Det är klart att det är en besvikelse, säger backen Nathalie Björn.

Nathalie Björn, till höger, tycker att det vore en besvikelse om Sverige missar OS.

Nathalie Björn, till höger, tycker att det vore en besvikelse om Sverige missar OS.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2023-10-31 21:52

Sverige fick inte alls spelet att stämma hemma mot Italien i Nations League-gruppspelet, som också fungerar som OS-kval.

Först på tilläggstid kunde Linda Sembrant rädda en poäng för Blågult, då hon knoppade in 1–1. Resultatet innebär att Sverige får det svårt – för att inte säga omöjligt – att nå OS i Paris nästa sommar.

Måste få hjälp

Med två matcher kvar att spela i gruppen har Sverige fem poäng upp till ettan Spanien. För att Sverige ska kliva om spanjorskorna under de avslutande matcherna och få fortsätta kvala räcker det inte med att gå rent, Sverige måste även få hjälp av Italien – som möter Spanien – i nästkommande omgång. I den sista matchen i gruppspelet ställs Sverige sedan mot Spanien.

– Det är surt när man har haft allt i egna händer. Det finns ju en chans, men det gäller att Spanien tappar poäng, säger Nathalie Björn.

– Italien gjorde en bra match mot dem senast, så hoppet finns.

"Annan konkurrens"

Sverige har varit med i samtliga OS sedan damfotbollen gjorde entré på programmet 1996.

– Det är en annan konkurrens i dag. Och med Nations League är det mycket tuffare, andra länder blir bättre. Det är nya tider nu. Vi vet om historien och det är klart att det vore en besvikelse om vi inte går till OS, säger Björn.

I OS senast, 2020, tog Sverige silver.

– Det var en fantastisk upplevelse och något man vill göra om, säger Björn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om