Björn om Bennison: "Hon är fan gjord av is"

Det var en straffläggning som hade allt. Straffar i krysset, straffar högt över, målvakter som räddade, målvakter som slog straffar, ett gastkramande millimeteravgörande. Och så en 20-åring som slog sin livs viktigaste straffspark som det vore ingenting. –Det finns bara en Hanna Bennison. Hon är fan gjord av is, säger Nathalie Björn.

20-åriga Hanna Bennison vid straffpunkten.

20-åriga Hanna Bennison vid straffpunkten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-06 15:44

När Hanna Bennison klev fram till elvameterspunkten för att slå Sveriges femte straff var förutsättningarna klara som korvspad:

Sätt bollen i nät och åttondelsfinalen mot USA lever.

Missa, och Sveriges fotbolls-VM är över.

Vad gör truppens näst yngsta spelare i ett sådant läge?

– Att se en 20-åring kliva fram och dra ett vristskott… det är inte så illa. Jag imponeras så otroligt mycket, säger Fridolina Rolfö.

Nervös men bestämd

Bennison satte foten till och dundrade in kvitteringen bakom en chanslös Alyssa Naeher. Landslagskollegorna bara skakar på huvudet.

– Hanna Bennison, jag menar hennes straff där... det krävs mycket mod och hon visade det i dag, säger Kosovare Asllani.

– "Bennis" straff, jag kan inte med ord förklara hur imponerad jag är över henne. Det är en ung spelare som kliver fram i en vinna eller försvinna-straff. Det är stort. Vilken jävla tjej. Tårarna började rinna, det var så mycket känslor, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Nathalie Björn är klubbkompis med Bennison i Everton. Hon upphör aldrig att förvånas av den unga mittfältstalangen.

– Det finns bara en Hanna Bennison. Hon är fan gjord av is. Hon brukar köra de där på träningarna också. Hon var ju säkrare än jag vet inte vad, säger Björn.

Huvudpersonen var dock inte lika kylig som hon gjorde sken av, säger hon.

– Ja, jo, man kanske såg mer iskall ut än vad man kände sig inombords. Jag kände mig ändå ganska lugn. Jag var såklart väldigt nervös men jag kände mig bara bestämd, säger Bennison.

När bollen satt som en strut i nätet, kände hon:

– Mest lättnad, skulle jag säga. Sedan blir man nervös igen när man kommer tillbaka för man vet att det inte är över än.

Det var sannerligen inte över. Straffläggningen kastade spelarna mellan känslorna.

Krävdes videogranskning

Nathalie Björn, Megan Rapinoe och Sophia Smith sköt var sin straff över. Målvakten Alyssa Naeher räddade Rebecka Blomqvists straff och satte själv en i mål.

Och när Kelley O’Hara sedan prickade stolpen var allt plötsligt i Lina Hurtigs händer. Med minsta möjliga marginal tog sig bollen över mållinjen – och efter videogranskning kunde Sverige fira avancemanget till kvartsfinal.

Efteråt var de svenska spelarna matta.

– Jag är helt urladdad. Det har varit så mycket nervositet och tankar och känslor, säger Fridolina Rolfö.

– Helt jävla underbart. Så sjukt mycket känslor som går genom kroppen nu. Men det är en otrolig lättnad och lycka. Shit! Jag kan inte beskriva med ord hur det var. Det var alla olika känslor som gick genom kroppen, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!