Blackstenius sänkte gamla laget: "Lite märkligt"

Göteborg FC tog tillbaka serieledningen i allsvenskan med en 2–0-seger över Linköping. Stina Blackstenius gjorde första målet, mot sina tidigare lagkamrater. –Kul att stå här och ha fått med tre poäng, säger hon efteråt.

Stina Blackstenius var het i den täta matchen mellan Göteborg och hennes förra klubb Linköping. Här är det Elin Landström i Linköping som inte riktigt hänger med. Blackstenius gjorde också första målet i Göteborgs seger med 2–0.

Fotboll2020-08-03 21:00

I början av april blev landslagsstjärnan Stina Blackstenius klar för Göteborg FC efter ett beslut i Svenska fotbollförbundets skiljenämnd. Förhandlingarna om hennes övergång från Linköping hade havererat så till den grad att klubbarna inte kunde lösa konflikten själva. Linköping ville behålla Blackstenius, och tog emot skiljenämndens beslut med besvikelse.

På måndagskvällen möttes Göteborg och Linköping i allsvenskan, för första gången efter tvisten.

– Det är en klubb som betytt väldigt mycket, och som jag spelat i under många år. Att då stå på andra sidan är lite märkligt, säger Stina Blackstenius om sina känslor före matchen.

Ahtinen ut på bår

Det blev en intensiv match på Valhalla i Göteborg, med många närkamper. I 41:a minuten måste Olga Ahtinen, duktig finländsk landslagsmittfältare i Linköping, föras ut på bår med skada efter en duell på mittplan.

Det såg ut att rubba östgötskornas trygghet i försvarsspelet. Göteborg lyckades göra två mål på tilläggstid i första halvlek.

Stina Blackstenius nickade in 1–0 i en situation som dök upp snabbt.

Pauline Hammarlund ökade till 2–0 efter en fin framspelning genom Linköpings försvar. Passningen kom, liksom vid det första målet, från Julia Roddar.

Chanser åt båda håll

Båda lagen satsade gärna framåt i andra halvlek, och det skapades målchanser åt båda hållen.

– Det känns väldigt kontrollerat, säger Stina Blackstenius ändå, och tycker att det var viktigt att inte låta Linköping få ett övertag i matchbilden.

Olof Unogård, tränare i Linköping, tycker att hans lag gör det bra fram till Ahtinens skada i slutet av första halvlek.

– Jag är nöjd med att vi verkligen ger dem en fajt i duellerna, tillägger han.

"Sätta tonen i matchen"

Stina Blackstenius håller med om att det var tufft ute på plan.

– Det handlar väl om att sätta tonen i matchen. Varje spelare vill vinna sin duell och "match i matchen", beskriver Blackstenius.

I måndagens andra match i damallsvenskan vann Uppsala lite överraskande med 3–1 på bortaplan mot Eskilstuna, efter ledning med 3–0 redan i första halvlek.