Blågula stödet: "Vi lider med en medmänniska"

De har en EM-premiär ett tänka på. Men annat i livet är viktigare än fotboll – som livet. Från den dallrande hettan på Estadio La Cartuja sänder fotbollslandslaget en hälsning till en kamrat, en kollega. "KÄMPA CHRISTIAN" –Det är en självklarhet. Vi lider med en medmänniska, säger Sebastian Larsson.

Sveriges fotbollslandslag samlat runt hyllning till Christian Eriksen.

Sveriges fotbollslandslag samlat runt hyllning till Christian Eriksen.

Foto: Henrik Skiöld/TT

Fotboll2021-06-13 16:49

Spelare och ledare i fotbollslandslaget satt på det chartrade planet från Landvetter med destination Sevilla tidigt på lördagskvällen.

När de klev av planet, slog på mobiltelefonerna, slogs de också av nyheten om Eriksens hjärtstillestånd mitt under mötet med Finland i Parken.

En händelse som fick mer än fotbollsvänner att inse livets skörhet.

Rapporterna från Rigshospitalet i Köpenhamn är att Eriksen, sett till omständigheterna, mår bra.

Sedan lottningen (december 2019) till EM-slutspelet har det stått klart att Sverige inleder – inte i Bilbao som det var tänkt utan i Sevilla – mot Spanien.

Nu är vi där, i morgon kväll med avspark 21.00. Om någon form av pandemianpassad normalitet rått hade dagens digitala presskonferens handlat uteslutande om möjlig startelva, frågetecken kring lätt skadade spelare och lite annat som hör till förhandssnacket inför en mästerskapspremiär.

Men händelserna i Parken gick raka vägen in i själ och hjärta hos svenska spelare och ledare.

"Obehaglig känsla"

Sebastian Larsson, lagkapten och en av de mer vältaliga i truppen, inledde opåkallat presskonferensen med att läsa upp ett uttalande.

– När vi landade i Spanien i går kväll nåddes vi väldigt snabbt av de hemska nyheterna om Christian Eriksen. Det blev, så klart, en väldigt orolig och obehaglig känsla i hela truppen. När någonting sånt här händer finns det inga rivaler eller olika nationaliteter utan det är en kollega och en medmänniska.

– Alla våra tankar, kärlek och styrka går till Christian, hans familj, hans nära och kära och hela den danska truppen. Vi hoppas självklart att Christian är på bättringsvägen, återhämtar sig och snart är fullt frisk igen.

– Kämpa, Christian.

Sedan det konstateras att Eriksen var under vård och i ett stabilt tillstånd gav Uefa, som till varje pris drivit igenom mästerskapet trots en pandemi, Danmark och Finland två alternativ:

+ Spela färdigt matchen på lördagskvällen.

+ Eller spela av det som återstod med start 12.00 på söndagen.

Det sista ordet fick spelarna.

"Får står för Uefa"

Ett beslut som ifrågasattes och kritiserades eftersom känslomässigt omtumlade spelare kanske inte befann sig i en situation där de tänkte klart.

– Jag tror att det är jättesvårt att sätta sig in i situationen hur man mådde, hur man kände. Självklart tror jag att jättemånga mådde dåligt och tyckte att det var en jäkligt jobbig situation. Att i det läget ta ganska stora beslut är kanske inte det optimala. De beslut som togs där och då får stå för Uefa, men det måste ha varit en oerhört jobbig situation att ta ställning till om man skulle spela eller inte, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Andersson och Larsson fick frågor kring hur de känner för att spela en premiär efter de hemska scenerna i Köpenhamn.

– Jag känner ingen oro. Vi hoppas och tror att detta ska vara en enstaka händelse och hoppas att Christian ska må så bra han kan göra efter omständigheterna.

– Vi ska in i turneringen och jag hoppas att detta ska vara något extremt ovanligt – och det är det ju. Det dröjer förhoppningsvis oerhört länge innan vi får uppleva något liknande igen, säger Andersson.

Sebastian Larsson:

– Man kan inte sätta sig in hur det var för de danska spelarna att uppleva det som hände. Det jag vill säga är att alla spelare och ledare uppträdde på ett fantastiskt sätt.

– Hur man själv skulle hanterat situationen? Det är omöjligt att svara på. Det låter väldigt krasst när man säger "spela nu eller klockan 12 i morgon", men omständigheterna kring det vet jag inte.

Kontrolleras noga

– Jag hoppas att trupperna var involverade i beslutsfattandet. Vi hoppas alla att Christian ska bli återställd. Jag kan inte säga att jag är orolig.

– Alla blir berörda av det som hände och det känns inte bra, men som vid alla händelser får man hantera dem. Personligen ser jag väldigt mycket fram emot vår premiär.

Larsson känner sig själv trygg i att hans hjärta är friskt.

– Vi kollas regelbundet. Det är reglerat med x antal tester inför ett mästerskap och även inför en klubblagssäsong. Jag känner mig trygg med att alla kontroller är gjorda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!