Blåvitt tappade mot Falkenberg i slutminuterna

IFK Göteborg brände mängder av målchanser. Och tappade 2–0 till 2–2 mot Falkenberg. När klockan visade 95 minuter nickade Carl Johansson in kvitteringen för bottenlaget.

Hosam Aieshs IFK Göteborg tappade 2–0 till 2–2 mot allsvenska jumbon Falkenberg.

Fotboll2020-07-23 21:25

Problem med att sätta chanserna – och svårt att hålla tätt. Så har sommaren sett ut för IFK Göteborg.

Det fortsatte i samma stil mot Falkenberg.

IFK Göteborg har bara hållit nollan en gång på tio försök i årets allsvenska. Det lyckades inte heller i hemmamatchen mot laget som ligger sist.

Och som ofta annars fick vi se mängder av chanser, men få mål. Till slut ledde alla missar till att två poäng försvann för "Blåvitt". Detta trots en 2–0-ledning med mer än 70 minuter spelade.

– Det känns som om vi hade god kontroll på matchen, men sen tappade vi mer och mer och släppte till billiga målchanser. Det straffade sig, säger inhopparen Jakob Johansson till Dplay efter att spelat sin första allsvenska match på nästan sex år.

Varsin jätteräddning

Inte heller en tidig 1–0-ledning fick målskyttet att lossna för IFK Göteborg.

Patrik Karlsson Lagemyrs exakta passning skar igenom Falkenbergs fembackslinje och kom perfekt för den löpande Giorgi Charaisjvili. Georgiern behövde två försök innan han satte bollen efter en målvaktsretur.

Målet kom i nionde minuten. Resten av matchen innehöll ett stort gäng målchanser för Göteborg – och även ett antal jättelägen för bottenlaget Falkenberg.

Två vänsterhänder bidrog till att hålla siffrorna nere. Giannis Anestis och Viktor Noring gjorde varsin handflatsräddning där det med mer genomsnittliga målvaktsprestationer skulle ha blivit mål.

Mattias Bjärsmyr hade också en nick på hörna där bollen kanske var förbi mållinjen innan Falkenbergsbacken Carl Johansson rensade undan.

Men i 54:e minuten fanns inget tvivel om att bollen passerade mållinjen. Hosam Aiesh fick ett tomt mål att pricka när Sargon Abraham osjälviskt lade över bollen i stället för att avsluta själv.

Drömmål bakom vändningen

Sedan fortsatte chanssumpandet – av båda lagen.

När Blåvitt sedan såg ut att skaffa kontroll och gå mot en trygg seger smällde Edi Sylisufaj plötsligt in 1–2 på en fenomenal volley från 20 meter. Och på tilläggstid nickade Carl Johansson in kvitteringen.

IFK Göteborg kan i alla fall glädjas över en potentiell nyckelspelares comeback.

2007 vann 17-årige Jakob Johansson SM-guld med Blåvitt som tidernas yngsta svenska mästare i fotboll. Tio år senare sköt han Sverige till VM i playoffrysaren mot Italien. Sedan dess har karriären mest handlat om korsbandsskador, ryggproblem och rehabträning.

Mot Falkenberg gjorde han sin första allsvenska match efter nästan sex år utomlands i Grekland och Frankrike. Återkomsten till Gamla Ullevis gräs kom i 68:e minuten.

Jakob Johansson tog sin favoritposition på det centrala mittfältet – och fick vara delaktig i att tappa en 2–0-ledning till oavgjort.