BlÄvitt utbuat efter ny förlust

Tre förluster och nio inslĂ€ppta mĂ„l pĂ„ fem matcher. Det Ă€r IFK Göteborgs facit sedan Mikael Stahre tog över som trĂ€nare. Efter 1–2 mot IFK Norrköping blev BlĂ„vitt utbuat pĂ„ Ullevi. –Det Ă€r alltid trĂ„kigt. Men det ingĂ„r. Vi jobbar inte gratis, utan fĂ„r hantera den pressen, sĂ€ger Stahre.

IFK Norrköpings Carl Björk jublar efter att ha gjort lagets andra mÄl.

IFK Norrköpings Carl Björk jublar efter att ha gjort lagets andra mÄl.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-08-02 21:00

IFK Norrköping spelade bra fotboll i första halvlek. GĂ€sterna fixade 2–0 tack vare tvĂ„ snabba anfall med exakta passningar och avslut av Viktor Agardius och Carl Björk.

Laget krigade sedan till sig sina tre poĂ€ng i andra halvlek nĂ€r IFK Göteborg lyfte sig, reducerade genom Marcus Berg och tryckte pĂ„ inför 9 742 Ă„skĂ„dare pĂ„ Ullevi.

– Jag har varit hĂ€r nere mĂ„nga gĂ„nger och försökt vinna, men det Ă€r inte mĂ„nga gĂ„nger man har lyckats. I det perspektivet Ă€r jag oerhört glad över att ta tre poĂ€ng, sĂ€ger Norrköpings trĂ€nare Rikard Norling och fortsĂ€tter:

– Vi spelade riktigt bra i första halvlek. Och i andra fick vi slita ont för att hĂ„lla resultatet. Man mĂ„ste troligtvis kunna bĂ„da sakerna för att slĂ„ Göteborg. Det rĂ€cker inte att bara spela och inte heller att bara försvara sig och kĂ€mpa.

Det var ocksĂ„ ett speciellt trĂ€narmöte – mellan de tvĂ„ trĂ€nare som har lyckats föra AIK till SM-titlar i fotboll under 2000-talet. De gamla guldtrĂ€narna Mikael Stahre (2009) och Rikard Norling (2018) ledde ocksĂ„ AIK tillsammans under nĂ„got Ă„r. Nu försöker de lyfta varsitt IFK-lag efter turbulens av olika slag.

Kompisarna snackade

Efter presskonferensen i Ullevis innandöme stod de gamla trĂ€narkompisarna i nĂ„gra minuter och snackade förtroligt med varandra. Men först summerade de matchen offentligt – med olika sinnesstĂ€mning.

– Resultatet styr tanken. Jag Ă€r sjĂ€lvklart besviken. Men mitt jobb Ă€r inte att vara glad eller ledsen. Mitt jobb Ă€r att ta BlĂ„vitt framĂ„t och det gör jag frĂ„n och med i morgon bitti. Vi trĂ€nare har en tendens att vara mer klarsynta och kreativa nĂ€r vi mĂ„ste. Och det Ă€r vi i morgon bitti, sĂ€ger Mikael Stahre.

Men han hÀngde sig kvar vid att IFK Göteborg Ànnu en gÄng slÀppte in tvÄ mÄl. Det har skett i fyra matcher i rad nu.

– Det jag har tydligast pĂ„ nĂ€thinnan Ă€r att vi slĂ€ppte in tvĂ„ vĂ€ldigt enkla mĂ„l. Det kĂ€nns som att vi Ă€r alltför brĂ€ckliga och det mĂ„ste bort. Det Ă€r inte meningen att man ska behöva göra tre mĂ„l varje vecka för att vinna matcher.

”Inga krissamtal”

PÄ lÀktarna var ocksÄ tusentals missnöjda. En del av dem buade ut sitt lag pÄ slutet.

– Kraven pĂ„ en klubb som BlĂ„vitt Ă€r ju sĂ„dana. Att supportrar Ă€r besvikna det har vi varit med om förut och – det ingĂ„r. Det Ă€r alltid trĂ„kigt. Samtidigt fĂ„r vi respektera dem som vaknar upp varje morgon och ser i spegeln att de Ă€r blĂ„vita supportrar. Varken spelare, ledare eller trĂ€nare jobbar ju gratis, sĂ„ nĂ„gonstans fĂ„r vi hantera den pressen och de sakerna.

MĂ„lskytten Marcus Berg:

– Det Ă€r inte sĂ„ att vi har krissamtal pĂ„ grund av vad som hĂ€nder efter matchen. Det Ă€r höga krav nĂ€r man spelar i IFK Göteborg. Det Ă€r normalt. Folk vill se oss ta tre poĂ€ng.

Men det blev en nollpoĂ€ngare igen – för tredje gĂ„ngen pĂ„ fem försök efter EM-uppehĂ„llet.

IFK Göteborg ligger nia i allsvenskans tabell pÄ 15 poÀng. Serieledande DjurgÄrden har dubbelt sÄ mÄnga.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!