"Blåvitt" vände mot Djurgården – Berg hjälte

IFK Göteborg gick mot ännu en tung förlust. Då vände "Blåvitt" mot Djurgården och säkrade tre poäng i en rysarmatch. –Det är en riktig krigarinsats, säger matchhjälten Marcus Berg till Discovery+ efteråt.

IFK Göteborg firar i matchen mot Djurgården.

IFK Göteborg firar i matchen mot Djurgården.

Foto: :Thomas Johansson/TT

Fotboll2023-08-13 17:11

Kniven mot strupen, snaran runt halsen eller ryggen mot väggen. Det finns många olika sätt för att beskriva IFK Göteborgs prekära tabelläge med knappt två tredjedelar av herrallsvenskan i fotboll avverkad.

Men på söndagen säkrades vad som kan vara tre livsviktiga poäng när laget hemma på Gamla Ullevi mot Djurgården vände 0–1 till 2–1 efter två sena mål av Arbnor Mucolli och Marcus Berg. Segern innebär att IFK Göteborg nu har en poäng upp till kvalplats, med en match mer spelad än bottenrivalen Degerfors.

– Det är elva matcher kvar så det är bara att fortsätta bygga på det vi har. Vi har inget val, det är bar att köra "all in", säger Berg.

"Den går inte in"

Påhejat av en massiv ljudkuliss från hemmasupportrarna inledde IFK Göteborg matchen i ett feberhögt tempo. Redan efter en dryg minut sköt Sebastian Ohlsson i stolpen. Strax därefter hade Adam Carlén ett fint läge att nicka in en blåvit hörna och ännu lite senare fick Emil Salomonsson ett farligt skottläge. IFK Göteborg pressade högt och – ofta – framgångsrikt.

Samtidigt har laget tidigare i år haft stora problem med målskyttet – och likadant var det den här gången. I stället gjorde Noel Milleskog sitt första allsvenska mål och gav därmed Djurgården ledningen efter knappt 20 minuter. I halvtid var lagkaptenen Gustav Svensson sammanbiten.

– Vi skapar tillräckligt många chanser för att göra mål, men den går inte in. Vi kan inte göra så mycket mer än att fortsätta mala på, sade han till Discovery+.

Berg hjälte

Till den andra halvleken bytte tränaren Jens Askou in offensiv kraft i form av Marcus Berg och en stund senare även nyförvärvet Astrit Selmani. Båda ställde till med en del oreda utan att för den sakens skull få till ett kvitteringsmål – till en början.

För i den 77:e minuten exploderade Gamla Ullevi när Arbnor Mucolli dundrade in 1--1. Strax därefter blev den före detta landslagsanfallaren Berg matchhjälte när han fri med målvakten satte 2--1 till IFK Göteborg med några minuter kvar av ordinarie speltid.

För Djurgårdens del innebär det oavgjorda resultatet att tabellfyran halkar efter toppkonkurrenterna Häcken, Malmö FF och Elfsborg.

– Jag tycker vi har ganska bra kontroll på saker och ting. Men vi ger bort bollen några gånger och hamnar i brygga, säger Djurgårdens Thomas Lagerlöf till Discovery+.

GÖTEBORG 20230813Djurgårdens Noel Milleskog (mitten) gjorde sitt första allsvenska mål på Gamla Ullevi.
GÖTEBORG 20230813Djurgårdens Noel Milleskog (mitten) gjorde sitt första allsvenska mål på Gamla Ullevi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!