Bojanics revansch – Bajen körde över Peking

Han brände en straff i derbyt mot AIK, men det kommer alltid nya matcher, nya möjligheter. Darijan Bojanic vet. Med två mål mot IFK Norrköping förde han upp Hammarby i allsvensk serieledning. –Vi är stabila, starka, jobbar på hela matchen. Jag hyllar hela laget, säger Bojanic

Darijan Bojanic sänkte Norrköping med två mål i 3–0-segern.

Fotboll2022-05-22 17:06

Den övertygande och imponerande 3–0-segern hemma på Tele2 arena betyder att Hammarby likt AIK står på 20 poäng, men med bättre målskillnad och – inte oviktigt – dessutom har en match mindre spelad.

Men matchen kunde ha tagit en annan riktning innan Bojanic visade vägen i första halvlek.

Norrköpings centrale mittfältare Jacob Ortmark kan inte direkt kallas reslig sett till kroppslängden, men huvudspel är mer än övertag i antalet centimeter.

Spänst, tajming och förmågan att söka sig till rätt position brukar också ge utdelning.

Ortmarks fina chanser

Tre mål med pannan den här allsvenska säsongen berättar om Ortmarks fina huvudspel. Hammarby borde ha varit påläst, men missade markeringen grovt när Ortmark nickade tätt över.

Så långt var det matchens chans. Ortmark fick omgående en ännu bättre, sedan han snott bollen av Loret Sadiku. Oliver Dovin var snabbt ut, räddade och Christoffer Nyman drog returen över.

– Den borde jag sätta, säger Ortmark till Discovery+ om nicken. I andra läget blev jag lite chockad över att jag kom så fri.

En trebackslinje är sårbar när yttermittfältarna inte gör sitt defensiva jobb. Det utnyttjade Hammarby. Daniel Eid gick vilse, Mohanad Jeahze kom runt till vänster och serverade Darijan Bojanic till Hammarbys ledningsmål efter drygt en halvtimma.

"Otroligt skönt"

– De löser det bra på vänsterkanten. Jag ligger tålmodigt till höger. När Mohanad får bollen vet man hur det ska gå.

– Det var otroligt skönt, säger Bojanic till Discovery+ om säsongen första fullträff.

Där och då klev Bajen upp i allsvensk serieledning. Med ett mäktigt distansskott såg Bojanic till att säkra tre poäng i den 61:a minuten varpå Astrit Selmani ökade till 3–0.

Norrköping kom med fyra raka segrar, men mot i tabellen lägre placerade lag. Mot topplagen räcker inte Rikard Norlings manskap till. Varken den individuella eller kollektiva kvalitén är tillräcklig över 90 minuter.

Varberg bröt negativ trend

Varberg hade fem raka utan seger, Degerfors kom med två raka segrar till västkusten.

Två trender bröts i och med Varbergs 2–1.

Inlägg eller skott? Gideon Mensahs val att dra till från långt nere längs sidlinjen var fullt medvetet. 1–0 letade sig in bakom Alfie Whiteman efter en dryg halvtimmas spel.

– Jag har tänkt på det länge och väntat på det. Jag har gjort ett sånt mål som liten, men det här var mitt första som proffs, säger Mensah till Discovery+.

Strax dessförinnan hade Degerfors Rasmus Örqvist en nick i stolpen, som tidigt i andra halvlek hamnade i numerärt överläge. Tashreeq Matthews slet ned Diego Campos och fick rött kort.

Kvitteringen kom omgående – genom just Campos.

Sebastian Ohlsson kvitterade matchen i matchen vad gällde röda kort. Det gav Varberg en gyllene chans på tilläggstid – och Albin Winbo tog den när han tryckte in frisparken till 2–1.