BP kvar i damallsvenskan efter drömstart

Brommapojkarna höll sig kvar i damallsvenskan efter en rivstart i returen mot IK Uppsala. Stockholmslaget ledde med 2–0 efter åtta minuter – och vann till slut med 3–1.

Alice Ahlberg, till vänster, dundrade in första målet när hennes Brommapojkarna vann kvalreturen mot IK Uppsala. Arkivbild.

Fotboll2022-11-27 16:59

BP vann den första matchen på bortaplan med 1–0 och tog ett säkert grepp om den allsvenska platsen i returen hemma på Grimsta.

Alice Ahlberg dundrade in 1–0 på frispark i den femte minuten och i den nionde nickade Mathilda Johansson Prakt in 2–0.

– Det är en kanonstart vi får, det känns som vi äntligen får lite medvind, sade Ahlberg till Viaplay.

Uppsala fick en gnutta hopp när Andrea Thorisson reducerade i 62:a minuten, men det släcktes snabbt och effektivt av Klara Andrup som gjorde 3–1 minuten senare.

Därmed säkrade BP nytt kontrakt med sammanlagt 4–1.

BP var nykomling i damallsvenskan den här säsongen och lyckades knipa en kvalplats på bättre målskillnad än Umeå som degraderades tillsammans med AIK.

Växjö och IFK Norrköping tog steget upp direkt från elitettan medan IK Uppsala efter kvalnederlaget spelar kvar i näst högsta serien.

Tidigare har BP:s herrlag tagit steget upp i herrallsvenskan, det är första gången i klubbens historia som både damerna och herrarna spelar i högsta serien samtidigt.