BP tog inte chansen – storstryk mot Öster

Brommapojkarna hade chansen att i praktiken fixa spel i högsta serien 2023. Då delade Öster ut en rejäl smocka. 4–1 på hemmaplan – och ett hattrick av Jesper Westermark.

Jonathan Drott gav Öster ledningen i storsegern mot Brommapojkarna i kvällens toppmatch i superettan. Arkivbild.

Fotboll2022-10-04 21:10

Förutsättningarna inför toppmötet i superettan:

Tre poäng för BP hade gett serieledning och ökat avståndet ned till Öster och Brage till 13 poäng med 15 kvar att spela om i de avslutande fem omgångarna.

Nu är i stället Öster sju poäng bakom och sätter viss press på Stockholmsklubben som de senaste åren haft för vana att åka jojo mellan divisionerna.

BP kom till Växjö med åtta raka vinster bakom sig men var det något lag som visade allsvensk kaliber på tisdagskvällen var det hemmastarka Öster.

Diskutabelt mål

Jonathan Drott firade sitt första mål för klubben på fem år – men nog var bollen över kortlinjen strax innan mittfältaren nickade in Vladimir Rodics inlägg?

Den assisterande domaren vinkade inte, men reprisbilder visade att Brommapojkarna borde ha fått inspark.

– Skönt för mig och laget att få en skön start och sedan körde vi på därifrån. Vi är väldigt aggressiva och pressar dem. De är farliga i omställningarna men vi hänger med bra, säger Drott till Discovery+.

2–0-målet några minuter senare var odiskutabelt. Jesper Westermark mötte Rodics hörna med en kraftfull och välriktad nick.

Den öppningen hämtade sig BP inte ifrån. Och inte blev det lättare när Westermark två minuter in i andra halvlek rullade in sitt andra mål efter en grov tabbe i BP-försvaret.

Matchen avgjordes definitivt när Westermark nickade in 4–0, på nytt framspelad av Rodic. 16-årige Lucas Bergvalls reducering kom på tilläggstid.

– En tung förlust. Vi kommer helt fel in i det. Vi jobbar oss in i matchen, men det första som händer (efter pausen) är en olycklig miss och så är det godnatt, säger BP-tränaren Christer Mattiasson till Discovery+.